Een kleine geschiedenis van de smartphone.

een kleinere iPhone

Als je kijkt naar de geschiedenis van de mobiele telefoon, dan zie je een vreemde ontwikkeling. Eerst werden de telefoons steeds kleiner en daarna juist weer groter. De iPhone SE van Apple breekt met deze ontwikkeling.

De allereerste mobiele telefoons waren eigenlijk telefoons die je in de auto kon gebruiken. Dat dit enorme bakbeesten waren die bestonden uit een koffer waaraan met een draad een grote telefoon zat maakte niet zo veel uit. Pas van 1989 werd de telefoon ook echt mobiel met de Motorola MicroTAC 9800x.

de eerste mobiele telefoon
Motorola MicroTAC 9800x

Het Finse Nokia zorgde dat het mobieltje echt aan populairiteit won. Zij maakten compacte telefoons met een handige menu en voor een schappelijke prijs. De kans is groot dat ook jouw eerste mobiele telefoon een Nokia was. Zeker de 3210 en 3310 van Nokia zorgden dat mensen de gemakken van een mobiele telefoon gingen ontdekken.

Vanaf daar ging de ontwikkeling hard en werden de mobiele telefoons steeds meer en meer een smartphone. Zo kwam IBM in 1993 met de Simon, volgens velen de eerste smartphone. Deze telefoon had een groot scherm waardoor je je agenda kon beheren, mails kon versturen en ook spelletjes kon spelen.

de eerste smartphone
IBM Simon

De volgende grote ontwikkelingen waren rond het jaar 2000. Nokia kwam met de 7110 met WAP, een voorloper van mobiel internet. Ericsson had het eerste touchscreen met de R380 en Sharp had met de J-SH04 de primeur van de eerste camera. Deze was overigens maar 0.5 megapixel.

De ontwikkelingen gingen gestaag door tot in 2007 Apple de markt op zijn kop zette met de eerste iPhone. Vanaf dat moment veranderde de mobiele telefoon definitief in een smartphone. Het was ook het begin van een trend waarbij de schermen steeds groter en groter werden. Zo groot dat de topmodellen van bijvoorbeeld Apple, Samsung en LG niet zomaar in je broekzak passen.

Tot Apple het tij keerde met de iPhone SE. Deze telefoon is qua formaat een stapje terug, maar doet op het gebied van specificaties niet onder voor de grote jongens. Dit maakt deze smartphone ideaal voor iedereen die het ook echt als telefoon wilt gebruiken. Een groot scherm is handig voor Netflix of Pokémon Go, maar een compactere telefoon past beter in je hand, broekzak, binnenzak of handtas. Is dit het begin van een nieuwe trend?

Dit artikel is in samenwerking met T-Mobile.

Volg Mixed Grill op social media