Geproefd: Scamorza

met een stokbrood

De scamorza is een gerookt kaasje uit het zuiden van Italië. Door de vorm, de geur en het touwtje besloten we er een aan te schaffen om vervolgens aan een proeverij te onderwerpen.

Scamorza is een kaas die op vrijwel dezelfde manier als mozzarella wordt gemaakt. De basis is over het algemeen koemelk. De kaas rijpt in zijn eigen wei, waarna het aan een touw wordt gehangen om te drogen. Daarna rookt men de kaas. Zo ontstaat de scamorza affumicata.

De kaas smaakt uitstekend ‘uit het vuistje’. De rooksmaak is subtiel en de smaak van de kaas zelf doet meer aan provolone denken dan aan mozzarella. De scamorza is ook heel geschikt om in een salade, pasta of pizza te verwerken. In een Insalata Caprese geeft de rooksmaak en de net iets stevigere bite een bijzondere twist aan het gerecht en ook op een pizza is de kaas overheerlijk. De naam van de kaas komt overigens van de Zuid-Italiaanse uitdrukking ‘scamozza’ dat onthoofd betekent.

affumicata

opengesneden

Volg Mixed Grill op social media