Fortnite Monopoly combineert twee beroemde spelletjes

twee spellen komen samen

Fortnite is met stip de populairste videogame van 2018 en zal dat in 2019 waarschijnlijk ook wel blijven. Hasbro haakt hier slim op in met Fortnite Monopoly.

Wij hebben de laatste dagen het spel getest met onder andere liefhebbers van bordspellen en fanatieke Fortnite-spelers en kunnen niet anders dan concluderen dat dit een erg leuk spel is. Er zijn enorm veel varianten van Monopoly op de markt. Het grootste verschil zit ‘m er vaak in dat de straten en steden een andere naam hebben en dat de pionnen verwijzen naar de versie in kwestie. Fortnite Monopoly is echt beduidend anders.

Flush Factory

Het speelveld ziet er nog wel min of meer uit als een klassiek Monopoly-bord, met beroemde locaties uit het spel op de plaats van de straten. Het valt op dat Flush Factory nog bestaat en nog niet is verslonden door de ijswereld, zoals in de online versie van Fortnite, maar verder is het bord accuraat en herkenbaar. Spelers kiezen een Fortnite-personage (er zijn 27 verschillende!) en kiezen vervolgens een plek waar ze willen landen op het bord.

Dat is al het eerste verschil met het reguliere Monopoly, maar er zijn er nog veel meer. Het draait bij deze Fortnite-variant namelijk niet om geld, maar om ‘health-punten’. Iedere speler begint met 15 van deze punten en moet proberen deze niet kwijt te raken. Er zijn meerdere manieren om health te verliezen, maar ook om aan te vullen.

Dobbelstenen

Bij iedere beurt heb je twee dobbelstenen om mee te gooien. Een gewone dobbelsteen helpt je stappen vooruit te zetten op het bord, terwijl de andere dobbelsteen voor actie zorgt. Gooi je een vizier, dan kun je een schot lossen op een speler die bij je in de buurt staat, om hem zo schade toe te brengen. Het verband (of bandage in Fortnite) vult je gezondheid weer aan. Een baksteen zorgt dat je muren kunt bouwen om andere spelers te blokkeren of jezelf te beschermen en de boogie bomb doet schade bij iedereen. Je mag zelf bepalen welke dobbelsteen je eerst gebruikt, waardoor je tactisch te werk kunt gaan. Bijvoorbeeld eerst in de buurt komen van een tegenstander en dan een schot lossen.

Ook de locaties werken anders dan normaal. Wie als eerste op een plek komt, mag de kaart van de locatie pakken en kan zodoende zonder schade op deze plek terechtkomen. Elke andere speler die daar komt, verliest een stukje gezondheid. Deze gaat trouwens naar de bank en niet naar de andere speler die de locatie bezit. Onderweg zijn er ook vallen (traps) en kisten waar waardevolle kaarten in zitten. Bijvoorbeeld een legendarisch wapen die je schoten extra krachtig maken of een chug jug die je gezondheid weer tot 15 aanvult. Dan is er ook nog de storm. Iedere keer als iemand langs Start komt, moet er een Storm-kaart worden gepakt. Deze zorgt dat bepaalde locaties op het speelveld extra stormschade geven.

Meer vaart en actie

Na een paar potjes Fortnite Monopoly kunnen we niet anders concluderen dan dat dit een heel leuk spel is. De fanatieke Fortniter hier in huis vond de verwijzingen naar de game erg leuk, maar ook voor spelers die Fortnite niet echt kennen is het spel erg vermakelijk. Fortnite Monopoly heeft een stuk meer vaart en actie dan de reguliere versie. Een potje duurt ook minder lang. De combinatie van geluk en tactiek is mooi in balans. Onder andere door het slim gebruik maken van de volgorde van de dobbelstenen of het plaatsen van muurtjes. Het enige nadeel wat we op kunnen noemen is dat de doos van het spel geen goede opbergmogelijkheden heeft voor de kaartjes en de pionnen, maar verder is Fortnite Monopoly zeker de moeite van het aanschaffen waard.

Let op: het spel is alleen verkrijgbaar in het Engels en heeft vanwege de verwijzingen naar geweld een adviesleeftijd van 13 jaar en ouder.

twee spellen komen samen