Fashion Blogs: de zeitgeist weerspiegeld door mode

fashion

Niet langer dienen de Elle of de Vogue als enige inspiratiebron voor nieuwe kledingstijlen en trends in de modewereld. Anno nu hebben we te maken de fashion blogs. Met de snelheid van het licht hebben ze hun intrede gedaan op de digitale snelweg en vormen op de dag van vandaag één van de belangrijkste inspiratiebron voor velen op het gebied van mode.

Kirstin Hanssen en Felicia Nitzsche (met Elina Tozzi als co-writer) hebben dit fenomeen, wat in korte tijd zoveel populariteit heeft verworven, in een boek vast weten te leggen. Fashion blogs bevat interviews met bekende (Kate Loves Me, Pretend It Never Happened, Garance Doré) en minder bekende bloggers die hun visie op hun favoriete bezigheid weergeven: mode.

Het aanvankelijke plan was om een boek te maken dat een verzameling bevatte van allerlei mode blogs, maar ook van werken op het gebied van fotografie, architectuur en andere disciplines. Gaandeweg werd al gauw duidelijk dat dit onbegonnen werk was en zodoende besloten ze terug te gaan naar de kern: fashion blogs.

Beide stuitten regelmatig op deze sites waarop ze zagen hoe (veelal) jonge mensen zichzelf fotografeerden in hun nieuwe outfits, commentaren leverden op catwalk trends en op deze manier iets van zichzelf uitten en communiceerden met anderen. Op vragen over de rol van tijdschriften, over het rondkomen van een eigen blog en hoe bloggen veranderingen teweeg kan brengen in iemands leven, krijgen we veelzijdige antwoorden in Fashion Blogs.

Toegankelijk
In het verzamelen van materiaal voor hun boek hebben Kirstin en Felicia contact gelegd met vele bloggers, die verschillen in hun bekendheid, maar allemaal een unieke manier hebben van het delen van hun interesse. Ondanks dat sommige van hen de status van celebrity in blog-land hebben bereikt, stonden ze veelal welwillend tegenover een interview stonden voor het boek. Het was voor de schrijfsters een aangename verrassing hoe graag ze hun verhaal met hen wilden delen.

Blog als opstap
Zo’n fenomeen als bloggen roept natuurlijk vele vragen op, niet alleen over de redenen om een blog te starten, maar ook de vraag over hoe lang ze nog zullen blijven bestaan wordt vaak gesteld. Het is een wereldje waar iedereen zijn intrede kan doen, maar waarin uiteindelijk de sterksten zullen overleven. Deze mening wordt door veel bloggers gedeeld, zoals het boek laat zien. Sommigen zijn ermee begonnen uit verveling, sommigen doen als hobby en weer anderen gebruiken het als opstap naar een toekomstige baan in de modewereld: want als je blog enige roem in de juiste kringen vergaard, dan is die baan je zo goed als gegarandeerd.

‘Professionele amateurs’
Regelmatig worden bekende fashion bloggers benaderd om ontwerpen te maken voor winkels of om fotoreportages voor bepaalde merken op zich te nemen. Enkele van hen hebben extreem veel geluk en krijgen van designers zelf de kans om een kijkje achter de schermen bij modeshow te nemen of op de eerste rij te zitten, zoals de 14-jarige Tavi.
Leeftijd speelt geen rol mee in de wereld van de fashion blogs. Nu hun aantal bijna niet meer op een rekenmachine past, wordt de focus steeds meer naar de kwaliteit van het materiaal geschoven. Zij die hun ontwerpen, foto’s en verhalen op de meest interessante en inspirerende manier over weten te brengen, krijgen hiervoor waardering. Uiteindelijk zijn ze, volgens vele bloggers, die zullen weten te overleven. Niet iedereen heeft het geluk om te verdienen aan een fashion blog. De ‘lucky few’ hebben dat bereikt door zichzelf zo goed en zo uniek mogelijk aan de buitenwereld te presenteren en zullen uiteindelijk langer interessant blijven en mogelijk een concurrent vormen van modetijdschriften.

Canon voor fashion blogs
In een samenleving waarin de focus ligt op snelheid en waarin alles direct voor handen moet liggen, zijn fashion blogs de ideale uitkomst voor hen die in een korte tijd in het bezit willen zijn van veel inspiratiemateriaal. Bloggen heeft het leven van vele individuen veranderd, zowel de schrijvers als de bezoekers ervan. Het is een fenomeen wat onze tijdsgeest op een geheel eigen wijze weerspiegelt. Fashion Blogs is een soort van canon geworden van de meest unieke mode blogs, zorgvuldig geselecteerd door Kirstin en Felicia.

Met de dag komen er nieuwe blogs bij en verdwijnen er weer een paar, maar degenen die voorlopig nog het hoogtij vieren en hun invloed in diverse delen van de wereld uitoefenen, zijn gevangen in dit boek.

Het boek is te krijgen via uitgeverij d’ Jonge Hond.

Volg Mixed Grill op social media