Far Cry Primal: de eerste bevindingen

terug in de tijd met de nieuwe Far Cry

Sinds de release van Wolfenstein en Doom begin jaren 90 zijn er ontzettend veel first person shooters uitgebracht. Hoe kom je dan als gamesontwikkelaar nog met een originele titel? Ubisoft waagt een dappere poging met Far Cry Primal.

Dit spel gaat namelijk terug in de tijd, ver terug in de tijd. Far Cry Primal speelt zich zo’n 10.000 jaar voor Christus af. Je zult het daarom in plaats van geweren en pistolen met knotsen, pijlen en speren moeten doen.

In de titel schrijf ik bewust ‘eerste bevindingen’. Ik heb namelijk al flink wat uren in de digitaal geschapen prehistorie doorgebracht, maar heb het spel nog lang niet uitgespeeld. Omdat Far Cry Primal vanaf deze week in de winkels ligt, leek het me toch goed om er al wat over te schrijven. Mocht ik de komende dagen en weken nog wat bijzonders meemaken, dan zal ik dat toevoegen aan dit bericht of verwerken tot een nieuwe review.

In Far Cry Primal speel je Takkar, lid van de Wenja-stam. Tijdens de mammoet-jacht raak je afgezonderd van je stamgenoten en kom je in de Oros-vallei terecht. Daar blijken andere leden van de Wenja-stam te wonen, maar ook de vijandige Udam en Izila. Je begrijpt al wat er te doen staat.

Uitbreiden

Er zijn meerdere manieren waarop je te werk kunt gaan, maar een combinatie van missies werkt over het algemeen het beste. Door plekken te veroveren kun je je territorium uitbreiden, door grondstoffen te verzamelen kun je uitbreidingen doen en belangrijke zaken maken en door missies te doen voor of met stamgenoten kun je je dorp uitbreiden.

Het grote verschil tussen deze Far Cry en andere shooters is de omgeving. Je bent echt in de wildernis en daar moet je dus altijd op je hoede zijn. Niet alleen voor de Udam en Izila, maar bijvoorbeeld ook voor beren, zwijnen of wolven die je aan kunnen vallen. In een van de eerste missies waarin je stamgenoten naar een heilige plek moet escorteren zit bijvoorbeeld een deel waarin je in gevecht bent met een groepje Udam als er plots een bruine beer zich met het gevecht gaat bemoeien.

Dieren

De meeste dieren kunnen gelukkig ook van groot nut voor je zijn. Ten eerste zijn ze een bron van vlees, dierlijk vet waarmee je bijvoorbeeld een pijl of knots kut laten branden of voor de huid. Die laatste kun je weer gebruiken om upgrades mee te doen. Bijvoorbeeld door tenten te bouwen in je nederzetting die vervolgens weer voor upgrades zorgen.

Het mooiste wat je met de dieren kunt doen is ze temmen. Volgens de lokale sjamaan is dat de grote gave van Takkar. Je begint met een uil die je in kan zetten voor verkenningsvluchten en een wolf die je voor je kunt laten vechten. Door missies uit te voeren krijg je punten waarmee je upgrades kunt uitvoeren waarmee je de uil ook kunt laten aanvallen en waarmee je ook grotere dieren kunt temmen. Je kunt dan plaatsnemen op hun rug en je zo sneller door het uitgestrekte Oros begeven. Er is dus genoeg te doen, te ontdekken en verzamelen.

Wapens

Ondanks de prehistorische setting is en blijft Far Cry Primal een echte FPS. Niet alleen doordat je alleen de handen van Takkar ziet, maar ook omdat er meer dan genoeg te knokken valt. Je kunt daarbij kiezen voor wapens die je van een afstand kunt gebruiken, zoals de pijl en boog en speer (die ook het handigst zijn bij het jagen), maar er zijn ook bomachtige wapens waaronder eentje met bijen en er is de oeroude knots. Die laatste is mijn favoriet. Waar het kan gebruik ik dit brute wapen. Ook de speer vind ik erg prettig.

De makers van de game hebben meer dan hun best gedaan om het spel zo authentiek mogelijk te doen lijken. Natuurlijk zijn er spelelementen die helemaal niet kunnen, zoals de manier waarop je de dieren gebruikt of je jagersinstinct (een soort infrarood waardoor je vijanden en verzamelobjecten beter kunt zien), maar voor de rest voelt Primal echt aan als de oertijd.

Taal

Het knapste wat daarbij is gedaan is het ontwikkelen van taal. We weten niet hoe de mensen in die tijd spraken, dus hebben wetenschappers een reconstructie van de taal gemaakt. Door diep te graven in hoe heel vroeger taal zich heeft ontwikkelt, spreken de stammen in Oros nu ieder hun eigen taal. Omdat de game zich afspeelt in midden-europa (ergens in de Karpaten) zijn een aantal elementen van het Wenja voor ons herkenbaar.

Far Cry Primal is even iets heel anders dan de meeste shooters op de markt. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik vind de keuze om het in deze tijd te laten spelen gedurfd en even weer wat anders. De komende dagen ben ik dus druk bezig om avonturen in de oertijd te beleven. En ik kan je aanraden hetzelfde te doen.

terug in de tijd met de nieuwe Far Cry

Volg Mixed Grill op social media