Scorsese – The Exhibition binnenkort te zien in EYE

Scorsese Taxi Driver
Robert de Niro in Taxi Driver

Vanaf eind mei presenteert EYE in Amsterdam een grote tentoonstelling over Martin Scorsese, één van de beroemdste filmregisseurs uit Amerika. Al 50 jaar beoefent hij zijn vak met een eigen, unieke stijl. In deze lange periode heeft hij vele klassiekers op zijn naam geschreven. Bijna iedereen is wel bekend met films als Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas, Shutter Island en The Wolf of Wallstreet.

Na steden als Berlijn, Parijs, Melbourne en New York zal de reizende tentoonstelling ‘Scorsese – The Exhibition‘ binnenkort in Amsterdam worden opgezet. Er zullen belangrijke filmfragmenten uit ruim 30 films op projectieschermen worden getoond. Daarnaast zijn er 400 objecten en documenten te zien uit de privécollectie van Scorsese en Robert de Niro, één van de acteurs met wie hij veel heeft gewerkt. De spullen zijn letterlijk uit het huis en kantoor van de filmregisseur weggehaald en sommige zijn zeer persoonlijk. Denk daarbij aan foto’s, kostuums, scripts, storyboards, decor- en kostuumontwerpen. Ook wordt er aandacht geschonken aan de documentaires die Scorsese heeft gemaakt en aan de cruciale rol die muziek speelt in zijn oeuvre.

Italiaanse roots

De ouders van Martin Scorsese waren immigranten uit Sicilië. Hij groeide op in de New Yorkse wijk Little Italy. Deze wijk stond ooit bekend om de vele Italiaanse immigranten die er woonden en daar allerlei winkels en restaurants runden. De films van Scorsese draaien veelal om het hechte en katholieke milieu van deze Italiaanse immigranten. Geloof, familie en vertrouwen staan centraal. Ook speelt in deze wereld de maffia een prominente rol.

Scorsese brengt gepassioneerde verhalen in beeld die te maken hebben met schuld en boete. De relaties van de personages worden vaak getekend door wantrouwen, angst en verraad. Geweld wordt niet geschuwd en speelt een grote rol. Verder komt contant de zoektocht naar het geloof bovendrijven. De hoofdpersonages in Scorsese’s films zijn dikwijls gespeeld door Robert de Niro en Leonardo DiCaprio.

Veelzijdige carrière

Tijdens zijn loopbaan won Martin Scorsese al vele prijzen en werd hij vaak genomineerd. Naast filmregisseur is hij ook documentairemaker, filmhistoricus, scenarioschrijver en acteur. In de loop der tijd heeft hij echt zijn unieke handschrift ontwikkeld. Zijn verhalen hebben de moderne Amerikaanse cinema zeker beïnvloed. In zijn werk zie je de invloed van Europese auteurscinema en het klassieke Hollywoodrepertoire terug. Scorsese hecht erg veel belang aan de geschiedenis van cinema. Daarom heeft hij The Film Foundation opgericht. Deze non-profitorganisatie houdt zich bezig met het behoud van het internationale filmerfgoed.

Scorsese in Amsterdam

De tentoonstelling is onderverdeeld in een aantal thema’s die het oeuvre van Scorsese kenmerken: familie, broers, man en vrouw, eenzame helden, New York, cinema, cinematografie, montage en muziek. In Amsterdam zal Scorsese een programma cureren met zijn favoriete films uit de collecties van EYE en zijn eigen The Film Foundation. In de filmzalen vertoont EYE tevens zijn belangrijkste speelfilms en documentaires, waaronder restauraties van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas. Bekende Nederlandse acteurs, filmmakers en kunstenaars leiden hun favoriete film van Scorsese in.

‘Scorsese – The Exhibition’ is te zien vanaf 25 mei tot en met 3 september.

EYE Filmmuseum
IJpromenade 1
Amsterdam