Help Ensie mee om verdwenen woorden te behouden

laat oude woorden niet verdwijnen

Taal is nooit statisch, maar altijd in beweging. Er komen constant nieuwe woorden bij en oude raken in vergetelheid. In ernstige gevallen verdwijnen deze oude woorden zelfs uit de Dikke Van Dale. De online encyclopedie Ensie probeert al deze vergeten woorden te beschermen.

Op de website van Ensie is het Verdwijnwoordenboek in het leven geroepen. Daar kun je je favoriete woorden aanmelden en die van anderen bekijken. Het is de bedoeling dat via crowdsourcing er een database ontstaat waarin oude woorden in leven worden gehouden. Niet alleen als naslagwerk, maar ook om te laten zien hoe rijk de Nederlandse taal is. Je kunt er nu al bijvoorbeeld lezen over woorden als goedertieren, grutterskost en spijkertjeswee.

Twerken

Sinds deze week is er een nieuwe versie van de Dikke van Dale op de markt. Daar staan 28000 nieuwe woorden in. Denk daarbij aan beyoncévlieg en twerken. Ondanks dat deze versie van het beroemde woordenboek de meest uitgebreide ooit is zijn er ook 2400 woorden verdwenen. Laten we die woorden (en heel veel andere verdwenen woorden) koesteren en toevoegen aan het Verdwijnwoordenboek. Het zou mooi zijn als dit zo’n begrip zou worden dat het woord Verdwijnwoordenboek de volgende editie van de Dikke Van Dale haalt.