Een eikenhouten tafel kiezen bij je interieur

eikenhouten tafel

Als je op zoek bent naar een nieuwe eettafel dan zal het je niet zijn ontgaan; robuuste houten tafels zijn op dit moment dé trend. Voorzien van opvallende nerven, patronen en voelbare structuur; dit materiaal leeft en geeft je huis sfeer en warmte.

Vooral royale tafels van massief eikenhout zijn favoriet. Deze nodigen echt uit om uren aan te tafelen en praten met vrienden en familie. En voor velen is het ook de favoriete werkplek. Belangrijk dus dat je er een uitzoekt die goed bij je woon- en leefstijl past. Met de talrijke modellen, designs, tinten en finishes is het best lastig kiezen. Daarom laten we je zien bij welke interieurstijlen de verschillende typen eiken tafels het beste passen.

Oud of nieuw eiken?
De uitstraling van een tafel wordt vooral bepaald door het bovenblad. Zo kan je kiezen voor prachtige glad afgewerkte tafelbladen van nieuw eikenhout, die het geweldig doen in moderne en Scandinavisch georiënteerde interieurs. Maar er worden ook tafelbladen gemaakt van hergebruikt hout. Dit is afkomstig van oude deuren, balken en andere historische bouwmaterialen die een tweede leven ingaan. Daarmee koop je een unieke tafel vol geschiedenis en karakter. Zeker als je houdt van stoere doorleefde materialen is zo’n bijzondere eyecatcher een aanvulling op je interieur.

Trends in tafelpoten
Het type tafelpoot bepaalt de interactie met de ruimte om de tafel. Daarbij wordt aardig het contrast opgezocht in materiaal en uitvoering. Zo zijn er naast de gebruikelijke blokpoten, A- en kruispoten, ook eiken eettafels verkrijgbaar met in het midden kruislings geplaatste poten. Dit heeft niet alleen een speels en luchtig effect, het biedt ook meer ruimte om een eetbankje bij de tafel te schuiven. Ook de combinatie met beton- en metalen poten is nu de trend. En dit type tafels doet het vooral geweldig in industriële interieurs waar ook retro en vintage elementen de boventoon voeren.

eikenhouten tafel

Landelijk tot modern interieur
De sfeer die jouw eethoek moet uitstralen is uiteindelijk bepalend voor je keuze. Ben je fan van een landelijke stijl met veel brocante accenten, dan past een verouderd tafelblad perfect. Gecombineerd met stevige blokpoten of juist klassieke tafelpoten is een gezellige zithoek compleet. Een ronde tafel past hier ook goed bij. Liever een huis met strakke, minimalistische elementen? Kies dan voor een effen, mat of glad geolied tafelblad met een onderstel met veel rechte lijnen. Bijvoorbeeld met gecentreerde kruispoot of ranke metalen zijpoten. Eikenhouten eettafels zijn ook een prima match met een luxe woonsmaak. Een fraai bewerkt koperen of goudkleurig onderstel geeft dan net even wat meer allure. Prachtig in vergaderkamers, hotellobby’s of voor woonliefhebbers met een uitgesproken smaak.

Mix & match je woonstijl
Je eigen woonstijl hoeft niet altijd leidend te zijn. Soms kies je gewoon een type tafel omdat die jou het meeste aanspreekt. En mixen & matchen mag, dus kies gerust een unieke boomstamtafel bij een modern interieur. Een tafel is meestal zo robuust van ontwerp dat die zich moeiteloos voegt naar een nieuwe woonstijl. Dus ook als je woonsmaak verandert is een eiken tafel daar goed tegen bestand. Kijk vooral ook naar de praktische zaken, zoals de hoogte, beenruimte en het aantal zitplaatsen.

Meer inspiratie opdoen over de mogelijkheden rondom eiken tafels? Kijk bijvoorbeeld eens op meneervanhout.nl.

Volg ons op Facebook