Vroeg Droog in het Centraal Museum

Vroeg Droog - Centraal Museum

Vanaf 22 september presenteert het Centraal Museum de tentoonstelling Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design. In het Utrechtse museum zijn dan 50 topstukken te zien van het collectief dat in 1994 werd opgericht door Gijs Bakker en Renny Ramakers.

Centraal tijdens de tentoonstelling staan de ontwerpen uit de vroege jaren van Droog Design. Deze ontwerpen waren innovatief, toegankelijk en er zaten veelal grapjes in verborgen. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van onorthodoxe materialen en kregen bestaande objecten vaak een nieuwe functie. In de Nederlandse vormgeving geldt voornamelijk de mentaliteit ‘less is more’, maar met Droog kreeg dit een nieuw soort uitstraling.

Nederlandse vormgeving

Voor de oprichting van Droog toonden Gijs Bakker en Renny Ramakers al werk van bekende ontwerpers als Hella Jongerius en Jurgen Bey. Dat deden ze bijvoorbeeld in Amsterdam bij Paradiso, maar ook in Milaan tijdens de Salone del Mobile. Dit is de belangrijkste designbeurs ter wereld. De Nederlandse ontwerpen trokken er veel aandacht en de vormgeving uit ons land stond hiermee direct op de kaart.

Kort na de oprichting van het collectief werd Droog Design verbonden aan de term Dutch Design. Er werd destijds echter ook al gewerkt met ontwerpers uit andere landen. Dit betekent dat met het begrip Dutch Design eigenlijk iets anders wordt bedoeld dan het letterlijke ‘Nederlands Ontwerp’. Het is feitelijk meer een keurmerk voor een goed ontworpen product. Het begrip Dutch Design wordt te pas, maar vaak ook te onpas gebruikt. Dus wat betekent het nu eigenlijk? In Vroeg Droog wordt de relatie tussen Droog en Dutch Design uiteengezet.

Tentoonstelling vol hoogtepunten

Precies 20 jaar geleden kocht het Centraal Museum voor het eerst werk aan van Droog Design. Inmiddels is de collectie behoorlijk gegroeid en heeft het museum de grootste museale collectie Droog Design ter wereld. De 50 hoogtepunten uit deze collectie zullen worden gepresenteerd in een verrassend vormgegeven tentoonstelling.

Tijdens de tentoonstelling organiseert het museum overigens twee Droge Donderdagen. Tijdens deze avondopenstellingen, op 5 oktober en 2 november, kunnen bezoekers op een bijzondere manier kennismaken met Droog Design.

Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design is te bezoeken van 22 september tot en met 3 december 2017.

Centraal Museum
Agnietenstraat 1
Utrecht
Dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur

Vroeg Droog - Centraal Museum
Tejo Remy, Ladenkast ‘You can’t lay down your memory’ 1991
Collectie Centraal Museum, Utrecht, aankoop 1997 (Foto: CMU/ Ernst Moritz)
Vroeg Droog - Centraal Museum
Marcel Wanders, Geknoopte stoel 1995
Collectie Centraal Museum Utrecht, aankoop 1997 (Foto: CMU/ Hans Wilschut)
Vroeg Droog - Centraal Museum
Hella Jongerius, Zachte vaas ‘Urn’ 1994
Collectie Centraal Museum Utrecht, aankoop 1997 (Foto: Centraal Museum, Utrecht)