Drie tips voor het maken van je eigen schilderij

kunst in huis

Een schilderij kopen is natuurlijk hartstikke leuk en staat mooi in je woning. Er zijn immers veel verschillende exemplaren te koop. Misschien kan het daarom nog leuker zijn om een eigen schilderij te maken.

Dit zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat je interieur een persoonlijk tintje krijgt, aangezien je de schilderij natuurlijk zelf hebt gecreëerd. Toch is dit niet altijd makkelijk, maar met de onderstaande tips zal het vast wat eenvoudiger worden.

Start met de achtergrond

Bij het maken van een schilderij moet je beginnen met de achtergrond. Hierin moet je later de hoofdonderwerpen van de painting plaatsen. De achtergrond kun je dan ook zien als een etalage waarin de hoofdonderwerpen van het schilderij in de spotlight komen te staan. Waarschijnlijk zul je werken met een voorschets. Vooraf kun je dan al experimenteren met diverse kleuren en achtergronden. Op deze manier zul je ervoor zorgen dat de achtergrond de hoofdonderwerpen er nog beter uit zal laten komen.

Grootste kwasten

Je moet er een gewoonte van maken om je schilderij te starten met de grootste kwast die je kunt vinden. Hierbij is een kwast van zo’n 5 tot 6 centimeter breed eigenlijk nog niet eens groot genoeg. Zodoende kun je beginnen met forse streken en bewegingen, waarbij je eigenlijk niet te veel moet nadenken. Hierdoor zul je je gedachten uitschakelen. Dit zorgt ervoor dat je het schilderij veel meer zult aanschouwen, dus je regisseert het niet echt. Op deze manier zul je veel meer beleven wat je aan het doen bent, waardoor je vreemd genoeg meer grip krijgt op het schilderij.

Van groot naar klein

Naarmate het schilderij vordert, zul je steeds kleinere en fijnere kwasten gaan gebruiken. Je zult dan ook eindigen met het allerkleinste penseel dat je kunt vinden. Dit ga je gebruiken voor het maken van de details in het schilderij. Als je deze methode toepast bij de schilderijen dan zul je een soort van optisch perspectief creëren. Dit zal de indruk geven van driedimensionaliteit, maar het is natuurlijk niet daadwerkelijk 3D. Toch zal je schilderij dan nog beter uit de verf komen.