Drie dagen detoxen met de sappen van Uzuma

1 flesje is 1 kilo

Een paar weken geleden kwam in de mailbox van Mixed Grill een bijzonder verzoek binnen: of ik interesse had om een detox-kuur te proberen. Nu eet ik best gezond (ik ben vegetariër) en let goed op wat ik binnenkrijg door altijd de ingrediëntenlijst te lezen, maar een sapkuur is voor mij wel weer een ander uiterste. Toch was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Op de website van Uzuma, het bedrijf in kwestie lees ik wel mooie verhalen over de voordelen van een detox. Reden genoeg om het te gaan proberen.

Een tijdje later stond de postbode met een grote doos op de stoep. Daarin zaten 24 flesjes sap, stuk voor stuk diepgevroren. Die flesjes gingen in de koelkast en ik nam mezelf voor om na het weekend te beginnen.

Dag 1 van de detox

Het eerste flesje was meteen de kennismaking met de smaak en de structuur van de sap. Uzuma heeft 7 verschillende sappen in het assortiment en verspreid over de kuur is elke smaak aan bod gekomen. Bij de flesje kreeg ik een handleiding waarin stond welk flesje ik wanneer moest nemen en je kunt ook met behulp van een app een kuur op maat maken.

Mijn eerste flesje was de Zen met broccoli, kool en spinazie als belangrijkste bestandsdelen. Gelukkig is er ook appel, komkommer en citroen aan toegevoegd. Dat laatste zorgt niet alleen dat de smaak wat frisser en de structuur wat dunner is, maar maakt ook dat 1 zo’n flesje van 240 milliliter gelijk staat aan 1 kilo groente en fruit. Het helemaal leegdrinken van het flesje was best wennen, maar de smaak viel verre van tegen.

Verspreid over de dag moest ik dan om de twee uur een flesje drinken en tussendoor lekker veel water. De kuur begint om 8 uur ‘s morgens en eindigt om 8 uur ‘s avonds. Tussendoor had ik geen last van honger, ik zat goed vol van al die vezels en het water. Alleen tijdens het avondeten kreeg ik een dip. Niet vanwege de honger, maar omdat het gekruide eten lekker ruikt. Daarna krijg ik ook nog eens te maken met een vervelende bijwerking van detoxen: hoofdpijn. Ik lees online dat hoofdpijn normaal is bij een detox vanwege de gifstoffen die vrijkomen. Dan maar vroeg naar bed en kijken wat dag 2 brengt.

Dag 2 van de detox

De dag begint heel vroeg. ‘s Nachts ben ik meerdere keren wakker geworden omdat ik heel nodig moest plassen. Ik zie dat maar als een goed teken en hoop dat ik zo veel rotzooi uit mijn lichaam kan verdrijven. Ook kondigt mijn lichaam op een andere manier aan afval kwijt te willen. Ik zal hierbij maar niet in detail treden, maar het ziet er niet uit als normaal. Ook moet ik maar zien als rommel die voorgoed mijn lichaam verlaat.

Het drinken van de sappen gaat prima. Het diverse aanbod maakt dat het niet gaat vervelen, al heb ik wel een sterke voorkeur voor de sappen die wat makkelijker te drinken zijn. Dat zijn degene waar de smaak en geur van fruit het winnen van de groente. Ook overdag moet ik nu veel, heel veel plassen en ik begrijp nu ook waarom je zo’n detox het beste kan doen als je een paar dagen vrij bent. Je energiepeil is toch wat lager en later op de dag komt de hoofdpijn ook weer voorbij.

1 flesje is 1 kilo

Dag 3 van de detox

Ook deze nacht ben ik veel naar het toilet geweest. Er verlaat duidelijk meer vocht mijn lichaam dan dat ik inneem. De weegschaal geeft ‘s morgens ook aan dat ik maar liefst 3 kilo minder weeg dan aan het begin van de detox. Deze laatste dag is wel wat zwaar. Ik verlang behoorlijk naar ‘normaal’ voedsel en ben al aan het bedenken wat ik de volgende dag voor lekkers voor mezelf zal gaan maken. Dat terwijl een detox eigenlijk een goede start zou moeten zijn om gezonder te gaan leven.

De flesje gaan wel steeds makkelijker leeg. Het is opvallend hoe snel je went aan smaken en structuren die net even wat heftiger zijn dan normaal. Zo is de smaak van bietjes wel bekend, maar een heel flesje is toch iets heel anders. De hoofdpijn blijft gelukkig weg deze dag en het valt me op dat ik meer energie krijg. Als ik ‘s avonds het laatste flesje leegdrink ben ik behoorlijk trots op mezelf. Niet alleen vanwege het feit dat ik zo gezond bezig ben, maar ook omdat ik de discipline heb opgebracht om het vol te houden. Van te voren had ik niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan.

Dag 4

Ook deze nacht geeft mijn blaas aan dat deze vol zit, maar al wel wat minder dan de vorige nachten en het blijft ook bij plassen. Het lijkt erop dat mijn darmen zo goed als leeg zijn door alleen maar sap te drinken. Opvallend is dat mijn behoefte aan eten minder is geworden. Alle lekkere dingen waar ik de vorige dag nog vurig naar verlangde hoeven niet zo nodig, aan een paar crackers en een banaan heb ik even genoeg. De weegschaal geeft aan dat ik ruim 5 kilo ben afgevallen door deze kuur.

Conclusie

De detoxkuur viel me 100% mee. Er zijn wat lichamelijke ongemakken, maar die kan ik wegstrepen tegen het feit dat ik me er echt gezonder door ben gaan voelen en dat ik veel gezonde voedingsstoffen heb binnen gekregen. Ook heb ik tijdens de kuur veel nagedacht over gezonde en ongezonde voeding. Die 5 kilo zijn er overigens grotendeel weer aangekomen. Op deze manier afvallen werkt natuurlijk niet, daarvoor zul je voor langere tijd je voedselpatroon moet aanpassen, maar ik ben er wel van overtuigd dat ik veel afval ben kwijtgeraakt en hierdoor gezonder ben geworden.

Heb je zelf interesse in een sapkuur? Kijk dan op de wesbite van Uzuma. Er is van alles mogelijk. De sappen zijn allemaal 100% natuurlijk en onverhit dus barstensvol gezonde stoffen.

Volg Mixed Grill op social media