Designers gezocht om taalvaardigheid te vergroten

help mee taalachterstand te voorkmomen

Maar liefst 2.5 miljoen Nederlanders kunnen niet goed lezen en schrijven. Hierdoor kunnen ze niet met alles volop meedoen. De HEMA Foundation gaat op zoek naar een oplossing en heeft daarbij hulp nodig.

De in 2018 opgerichte HEMA Foundation zet zich in voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zo veel mogelijk mee kan doen. Door middel van een zogenaamde Accelerator focussen zich iedere 3 jaar op een specifiek onderwerp. Dit keer is dat taalachterstand. Tot 2022 zal de HEMA Foundation proberen de taalachterstand bij kinderen van 0-4 jaar proberen weg te werken of in ieder geval significant te verkleinen.

Momenteel gaat zo’n 25% van de kinderen met een taalachterstand naar de basisschool. Deze achterstand is een grote belemmering die kinderen maar zelden kunnen inlopen. Het streven is om te zorgen dat de taalachterstand verdwijnt. Momenteel is het nog helaas zo dat laaggeletterdheid vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ook in autochtone families.

Op zoek naar creatief talent

Om dit te doorbreken zet de HEMA Foundation zich in met voorleesmiddagen, bewustwordingscampagnes en een Accelerator-programma. Dat laatste is een training- en coachingsprogramma voor designtalenten die oplossingen bedenken voor maatschappelijke vraagstukken, zoals taalvaardigheid. Hiervoor is de HEMA Foundation op zoek naar creatief talent.

Ben je een ondernemende design student of heb je maximaal vijf jaar werkervaring als ontwerper? Dan is dit je kans! Je kunt je eigen (bestaande) concept aandragen of een compleet nieuw concept bedenken tijdens de Accelerator. Alles is mogelijk. Je hebt geen ervaring nodig op het gebied van taalontwikkeling. Via www.hema-foundation.org/accelerator kun je je tot 14 april inschrijven. Ook vind je daar meer informatie over het programma, de criteria en wat je van de HEMA Foundation terug kan verwachten in ruil voor je creativiteit.