De zonnebril als eyecather

Advertorial
zonnebril

Zo’n zestig jaar geleden waren zonnebrillen een lastig accessoire. Ze waren lomp, te klein of te groot en vooral breekbaar. De monturen die te koop waren, waren één op één kopieën van monturen van gewone brillen, alleen dan met donkere, en in sommige gevallen gepolariseerde, glazen er in.

In die tijd werd een zonnebril ook meer als een noodzakelijk kwaad gezien dan een mode accessoire, dat is gelukkig wel veranderd sinds die tijd. Want waar zouden wij zijn zonder opvallende design zonnebrillen? Ray-Ban is één van de eerste merken die zich specifiek op zonnebrillen heeft gefocust. Zij hebben onder andere de twee iconische zonnebrillen van de afgelopen eeuw ontworpen: The Wayfarer en The Aviator.

ray-ban

Ray-Ban Wayfarer
De afgelopen jaren is de Ray-Ban Wayfarer niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Je kan spreken van een ware revival, want het originele ontwerp van deze zonnebril komt uit 1956, de bril was dan ook vooral populair in de jaren vijftig en de jaren zestig. De verkoop daalde in het begin van jaren tachtig, in 1979 werden er slecht achttienduizend stuks verkocht. Dankzij de film ‘The Blues Brothers’ steeg de verkoop vanaf 1980 weer. In de jaren 90 heeft de bril een aantal kleine aanpassingen in het montuur gekregen. Sinds 2007 is de Wayfarer weer ongekend populair. Op dit moment zijn er tientallen verschillende kleuren te koop.

pilotenbril

Ray-Ban Aviator
De naam van deze bril zegt het eigenlijk al; Hij is ontworpen voor vliegeniers. In 1936 werd deze bril ontworpen en een jaar later werd hij in de markt gebracht door Ray-Ban. De Ray-Ban Aviator is bedoeld om vliegeniers zo goed mogelijk zicht te geven tijdens hun vlucht door zo min mogelijk zonlicht in het gezicht te laten komen. Dit wordt vooral bereikt door de enorme glazen. In de jaren zestig kreeg deze bril een enorme populariteit doordat beroemdheden uit de popcultuur dit type zonnebril droegen. Onder andere de Beatles Paul McCartney en Ringo Star droegen dit type bril veel. Net als de Wayfarer beleefde dit type bril in de jaren tachtig een enorme comeback, ook dankzij een film. In de film ‘Top Gun’ droeg hoofdrolspeler Tom Cruise deze bril in bijna alle scènes.

Volg Mixed Grill op social media