De toekomst van gaming? De Xbox Series X

De toekomst van gaming? De Xbox Series X

De nieuwe generatie gameconsoles is nu al meer dan een half jaar gestart. Iets wat je niet zou zeggen, omdat twee van de drie nog steeds amper tot niet te verkrijgen zijn. Tenzij je enorm veel geluk hebt bij een webshop, of een idiote smak geld neerlegt om er eentje via Marktplaats te scoren. Van de drie nieuwe consoles ontbrak er op de site echter nog één in de “Toekomst van gaming” rubriek: de Xbox Series X. De afgelopen tijd heb ik ook deze console in huis gehad om hem onder de loep te nemen.

De Console en controller – Kleiner dan ik had verwacht

Bij de onthulling van het Series X design was ik vrij sceptisch, want hoe moet ik in vredesnaam thuis verantwoorden dat er straks “een kleine PC” naast de TV staat? De PlayStation 5 heeft al een *ahum* uniek design, maar de blokachtige Series X maakte het ook niet makkelijk vergeleken met de kleine en platte Series S. Eenmaal uit de doos was ik aangenaam verrast, want het formaat viel reuze mee. Je kan er niet omheen dat het een vrijwel letterlijk blok is, maar hij valt een stuk minder op dan de PS5. Hoewel hij op zijn kant gelegd kan worden, is het design mede door het gemonteerde voetje overduidelijk ontworpen om rechtop te staan. In tegenstelling tot de PS5, kan deze niet losgemaakt worden.

De Series X heeft een opslagcapaciteit van 1TB, maar wanneer je al de verplichte systeemruimte er afhaalt komt je uit op een bruikbare 802GB. Met games die steeds groter worden en al makkelijk de 100GB per game aantikken wil je dit natuurlijk uitbreiden. Natuurlijk kan je een externe harde schijf aansluiten op de console, maar dan maak je geen gebruik van de snelle SSD-laadtijden. Wil je dit wel dan heb je op het moment van schrijven alleen de mogelijkheid om gebruik te maken van een enorm prijzige officiële Seagate 1TB expansion card (wat stiekem gewoon een moderne versie van de klassieke Memory Card is). Voor 220 euro prik je de uitbreiding achter in de console waarna je nog meer games kan opslaan. Microsoft heeft aangegeven dat er in de toekomst andere mogelijkheden beschikbaar gaan komen en met het bedrag dat voor deze uitbreiding gevraagd wordt, kan dit niet snel genoeg komen.

De meegeleverde controller kan ik vrij snel klaar over zijn; deze is namelijk precies dezelfde als die je bij de Series S krijgt, maar dan zwart. Een evolutie op de al fijne controller van de vorige generatie, maar dan nog beter gemaakt door kleine tweaks zoals het grip reliëf en de verbeterde D-Pad.

In het gebruik – Gebruiksvriendelijke overstap

Qua specificaties is de Series X de krachtige broer van de Series S. Dit is eigenlijk de ware concurrent van de PlayStation 5, waar ook deze game de 4K resoluties kan aantikken. Bij een groot aantal games met 60fps en in sommige gevallen – zoals Ori and the Will of the Wisps – zelfs 120 fps als je beschikt over een monitor die dit ook ondersteunt.

Waar ik het in de feature over de Xbox Series S niet over heb gehad, maar ab-so-luut het benadrukken waard is, is dat de transitie van oude naar nieuwe generatie enorm gebruiksvriendelijk is. Ik noemde het als een klein minpunt dat het niet per se als een nieuwe console ervaring aanvoelt, maar tegelijkertijd is dit ook een groot pluspunt. Aangemaakte groepen staan nog op precies dezelfde plek als waar je ze op de oude console had staan, maar ook save files worden vrijwel direct gesynchroniseerd op het moment dat je een game opstart zodat je verder kan gaan waar je was gebleven. Nu steeds meer PS4 en Xbox One games hun next-gen upgrades krijgen, komt dat steeds vaker aan het licht.

Door het “Smart Delivery” systeem hoef je ook nooit zorgen te maken of je wel de next-gen versie hebt gedownload van een game, want er is letterlijk maar één download. Dit is iets waar concurrent Sony zeker iets van kan leren. Laten we als voorbeeld Marvel’s Avengers nemen. Als je daar je PS4 savefile over wil hevelen naar de verbeterde PS5 versie, moet je eerst de volledige PS4 game downloaden (naast de PS5-versie!) om vanuit daar je bestaande save te uploaden naar een speciale cloud om die vervolgens in de gedownloade PS5-versie van Avengers te downloaden. Een hoop rompslomp die op de Xbox totaal niet aanwezig is.

De games – 8 maanden verder

Het grootste probleem voor de Xbox Series X is nog altijd hetzelfde als wat ik destijds beschreef voor de Series S: er zijn nog steeds amper tot geen noemenswaardige exclusives. Tot voor kort was horrorgame The Medium alleen speelbaar op de Series S en X door het unieke splitscreen concept wat gebruikt wordt, maar ook deze titel komt begin september naar de PlayStation 5. Gelukkig liggen titels als Halo Infinite en Forza Horizon 5 eind dit jaar in de schappen en zijn ze vanaf dag 1 – net als alle andere first party Xbox titels – direct beschikbaar op het fenomenale Xbox Game Pass.

Kijkend naar de toekomst heeft Microsoft de afgelopen jaren een grote hoeveelheid game studios gekocht die stuk voor stuk games aan het maken zijn voor ze, met als klap op de vuurpijl Bethesda Game Studios. Hoewel het nog niet zeker is of de nieuwe Elder Scrolls- en Indiana Jones-game exclusief gaan uitkomen op Xbox consoles, is Starfield dit wel. Veel ogen zijn op deze game gericht omdat het de nieuwe game is van de makers van Fallout en The Elder Scrolls. Niet de minste games.

Maar wat heb je dan wél te spelen op de Series X tot de nieuwe Halo, Fable en Forza in de schappen liggen? Sinds de laatste keer dat ik over de Series S en Game Pass Ultimate schreef, is er bij allebei wat verandert. Zo zijn de catalogus van EA Play ook toegevoegd aan Ultimate waardoor de lijst met Game Pass games nog verder is toegenomen. Daarnaast hebben zowel de Series S en nog meer de Series X sinds februari voor een groeiend aantal games iets nieuws toegevoegd in de vorm van een FPS-boost. Deze doet precies wat de naam zegt en verhoogt de hoeveelheid frames per seconde van geselecteerde games. Speel je bijvoorbeeld Skyrim of Far Cry 4 op je Series X, dan draaien deze op 60 FPS, iets dat bij de PlayStation 5 niet het geval is. Zo zorgt Microsoft er samen met de betreffende studio’s voor dat het interessant is om ook de oudere games via de Backwards Compability nog een keertje op te starten.

Conclusie

Qua specs en gebruiksgemak is de Xbox Series X een topconsole voor de lange termijn. Dat zal ook wel moeten, want de exclusieve games die je niet op Sony’s console kan spelen zijn er nog niet echt. De Xbox Series X mag op dit moment dan nog wel steeds geplaagd worden door een gebrek aan blockbuster exclusives waar de PlayStation 5 er al wel een klein aantal van heeft gekregen, toch hoef je de Series X daarom niet af te schrijven. Door diensten als Xbox Game Pass, Quick Resume, de FPS boost en een enorme lijst backwards compability titels staat de console alsnog zijn mannetje tot de echte exclusives zoals Halo Infinite en Forza Horizon 5 uitkomen eind dit jaar.

Marc de Haas

De toekomst van gaming? De Xbox Series X