De nieuwste hardloopschoenen van Nike

als een sok

Nike heeft de belangrijkste innovaties van de laatste jaren samengevoegd in 2 nieuwe hardloopschoenen: de Nike Free Flyknit en de Nike Free Hyperfeel. Tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor in het Amerikaanse Beaverton werden deze week de schoenen aan de pers getoond en vertelde het sportmerk alles over de filosofie erachter.

Nature Amplified

De term Nature Amplified is een korte samenvatting van de nieuwe manier van denken bij Nike. Hierbij staat de atleet en zijn/haar lichaam voorop. De techniek van Nike is daarbij ondersteunend. Hiervoor zijn heel veel atleten van verschillende niveaus uitgebreid bestudeerd door middel van filmbeelden. Vervolgens is gekeken naar wat deze mensen nodig hebben om beter te presteren.

detail van de free flyknit van nike

Nike Free Flyknit

De eerste van de twee nieuwe schoenen die werden getoond is de Nike Free Flyknit. Deze schoen combineert op naadloze wijze de laatste technieken van Nike. Allereerst de Free-zool. Deze techniek draait al een aantal jaren mee, maar wordt nog steeds verder verbeterd. De extreme flexibiliteit van de zool zorgt voor een heel natuurlijke beweging van de voet. Mijn persoonlijke ervaring met een aantal jaar lopen op Nike Free is dat de spieren in je voet heel sterk worden met alle voordelen van dien. De bovenkant van de schoen is gemaakt van Flyknit. Deze techniek hebben we eerder dit jaar mogen testen tijdens de Flyknit Experience. De Nike Flyknit One is momenteel mijn favoriete schoen om op te hardlopen.

In de Free Flyknit is de techniek nog meer verbeterd. Door verschillende dichtheden van het materiaal is de schoen stevig bij bijvoorbeeld de hiel en de tenen en flexibel op de plaatsen waar de voet mag bewegen. Dit noemen ze bij Nike ‘Zoned Performance Mapping‘.

moderne hardloopschoen

Nike Free Hyperfeel

De andere nieuwe schoen is de Nike Free Hyperfeel. Wat opvalt aan deze schoen is de extreem dunne zool met de ouderwetse ‘waffles’ onderop. Hierdoor voelt de renner goed de ondergrond. Mocht je denken dat de schoen te weinig demping heeft, heb je het verkeerd. De inlegzool is gemaakt van Lunarlon, ook al zo’n recente uitvinding van Nike, dat zorgt voor een hele goede demping. De flexibele inkepingen in de inlegzool doen denken aan de Free.

de zool van de nike free hyperfeel
De bovenkant van de Hyperfeel is gemaakt van Flyknit dat is verstevigd met Flywire. Deze zorgt dat de schoen aanvoelt als een tweede huid (of een sok, dat moet je zelf bepalen), maar dan wel met gewenste stevigheid op de juiste plaatsen.

De Nike Free Flyknit kost 160 euro is is nu vooruit te bestellen in de online Nike Store.

De Nike Free Hyperfeel komt dit najaar uit. Via de Nike Store kun je je opgeven voor een dienst die je een seintje geeft wanneer de schoen te bestellen valt.

Volg Mixed Grill op social media