De nieuwe website van het Van Gogh Museum vertelt het verhaal achter de kunstenaar

conservator

Het Van Gogh Museum heeft een nieuwe website. Natuurlijk kun je daar alle praktische informatie vinden over het adres en openingstijden. Ook kun je er online je kaartjes kopen, maar het echt nieuwe zit vooral in het feit dat de website nu nog meer in het teken van de kunstenaar Vincent van Gogh staat.

Op de site, die is ontworpen door Fabrique en gebouwd door Q42, kun je meteen duiken in de verhalen achter Vincent van Gogh en zijn prachtige kunstwerken. Om de paar maanden zal er een nieuw verhaal verschijnen. Door de unieke navigatie van de site kun je het verhaal op verschillende manier volgen. Alle kennis die je op deze manier opdoet geeft je direct zin om naar het museum te gaan en de kunst in het echt te bekijken.

Tijdens een exclusieve rondleiding na sluitingstijd kreeg ik van een conservator van het museum een rondleiding met als thema het eerste verhaal op de nieuwe website: Op zoek naar contrast. Van modderkleuren naar helder en licht.

aardappeleters

Wie het werk van Van Gogh een beetje kent weet dat zijn oudere werk vaak donker is met veel bruintinten. Een goed voorbeeld daarvan is De Aardappeleters, zijn eerste grote werk. Maar als je goed kijkt zie je dat er in dat schilderij meer kleur te vinden is dan je op het eerste gezicht ziet. Van Gogh was al vanaf het moment dat hij van tekenen op schilderen overstapte en hij nog in Den Haag werkte bezig met kleur en kleurtheorieën.

kleuren

De belangrijkste invloed kwam uit een boek van Charles Blanc die een cirkel maakte van de primaire en secundaire kleuren. Zijn theorie was dat twee kleuren die tegenover elkaar staan in de cirkel elkaar versterken. Als je met deze informatie in het achterhoofd de schilderijen van Vincent van Gogh gaat bekijken zie je dat hij heel veel gebruik maakt van deze theorie. Zowel in zijn vroege als late werk.

zaaier

Soms valt het niet direct op omdat de oorspronkelijke kleuren van de schilderijen zijn vervaagd. Van Gogh was niet de allerrijkste en kon zich dus meestal geen dure verf met een hoge dichtheid aan goede pigmenten veroorloven. Als je je bedenkt welke kleur het ooit was geweest zie je dat de theorie van Charles Blanc behoorlijk consequent is toegepast.

oud en nieuw

Het belangrijkste voorbeeld daarvan is het wereldberoemde schilderij van zijn slaapkamer in Arles. De wanden en deuren waren vroeger lila en ook andere kleuren op het doek waren net even anders. Hierboven zie je een foto waarin de oude en nieuwe versie naast elkaar zijn gelegd. De oorspronkelijke versie rechts is veel kalmer en consistenter dan de huidige die je links ziet.

Ook interessant tijdens de rondleiding was het doosje met wol dat Van Gogh gebruikte om kleurencombinaties te onderzoeken. Je ziet dat hij daarbij veel geel en paars met elkaar combineerde. Die combinatie is veel terug te vinden op zijn schilderijen. Al is het paars soms meer blauw geworden.

doosje wol

Wil je zelf eens dieper duiken in de wonderlijke wereld van Vincent van Gogh en zijn passie voor kleur, bezoek dan nu de nieuwe website van het Van Gogh Museum. Later dit jaar zullen er verhalen over broederliefde en vriendschap volgen.

Volg Mixed Grill op social media