Heb jij je al verdiept in cryptovaluta?

Bitcoin

We kennen de Euro, de Dollar, de Pond en nog tal van andere valuta. Binnen Europa hanteren heel veel landen de Euro, waar we in eerste instantie allemaal even erg aan moesten wennen, de eerste tijd na de invoering, maar inmiddels weten we niet beter.

Vele mensen vinden het wel zo prettig om ook over de grens in hun vertrouwde muntsoort te kunnen betalen. Het scheelt veel omrekenen, je kunt beter inschatten of iets zijn prijs waard is en je hoeft nooit meer geld te wisselen. Maar wist je dat er naast alle munten die we kennen nog meer valuta zijn? Deze bevinden zich in zijn geheel online, en worden ook wel cryptovaluta genoemd. Voor veel mensen een compleet onbekende wereld, terwijl anderen zich er al volop in verdiept hebben of er zelfs al in handelen. Tot welke groep behoor jij?

Anders dan we gewend zijn

Wat opvallend is aan cryptovaluta, waarvan de Bitcoin de bekendste is, is dat deze niet tastbaar zijn. Het betalingsverkeer speelt zich in zijn geheel online af, en er is geen sprake van munten of biljetten voor in je portemonnee. Nu gebruiken we deze toch steeds minder, maar wennen is het wel, een spaarpotje dat zichtbaar niet meer is dan een paar cijfers op een scherm, zonder mogelijkheid dit fysiek op te nemen.

Een ander groot verschil in vergelijking met reguliere valuta, is dat cryptomunten zoals de Ripple en de Bitcoin volledig anoniem kunnen worden gekocht, verkocht en besteed. Bij regulier geld is dat niet het geval, omdat het betalingsverkeer altijd via een bank verloopt. Hier moet je een rekening hebben, en om een rekening te openen moet je je legitimeren. Veel mensen die kiezen voor cryptovaluta doen dit heel bewust: zij vinden het niet nodig dat een overkoepelende instantie in kan zien hoeveel geld zij bezitten, en op welke manier zij dit besteden.

Is het veilig?

Vanwege de afwezigheid van een instantie als een bank, twijfelen veel mensen aan de betrouwbaarheid van cryptovaluta. Deels is dit onterecht. De betalingen, en hiermee de mutaties in saldi, worden weliswaar niet door een bank geregistreerd, maar wel door een groot netwerk van computers die samen een krachtig geheel vormen. Zo is angst voor het kwijtraken van je geld of het niet goed registreren van mutaties niet nodig.

Wel is het zo dat er vanwege de anonimiteit geen zicht is van bijvoorbeeld overheden op de geldstromen. Dat maakt het niet per se minder betrouwbaar, maar zaken als belastingontduiking of witwassen worden wel lastiger op te sporen.