Bekijk een compleet concert van jazz-saxofonist Kamasi Washington

Kamashi Washington live in LA

Het beste jazzalbum van dit jaar is The Epic van saxofonist Kamasi Washington. Op 4 mei speelde hij dit album integraal tijdens een concert in Los Angeles.

Kamasi Washington speelt pure jazz waarin hedendaagse en klassieke invloeden naadloos samenkomen. Zo is hij hoorbaar geïnspireerd door John Coltrane en Ornette Coleman, maar hoor je ook invloeden van bijvoorbeeld hiphop en artiesten als Flying Lotus. Ook speelde hij een belangrijke rol op het album To Pimp a Butterfly van rapper Kendrick Lamar waar hij saxofoon op speelt en ook verantwoordelijk was voor de arrangementen van de strijkers.

Op The Epic zijn heel veel andere muzikanten te horen. Dit maakt het album zeer rijk en spannend, maar zorgt ook dat het moeilijk is om de muziek live uit te voeren. Heel af en toe is dat wel het geval zoals op 4 mei waarbij Kamasi Washington dus zijn gehele album speelde. De band van Washington heet The Next Step en bestaat in totaal uit 11 man waaronder de geweldige Stephen ‘Thundercat’ Bruner op bas. Naast The Next Stap stond er ook nog 7 strijkers en een koor van 7 mensen op het podium.

De Amerikaanse publieke omroep NPR was aanwezig en maakte opnamen van het concert en voegde daar ook nog wat interviews aan toe. Wil je horen hoe de allerbeste jazz van dit moment dan zit je de komende twee uur helemaal goed.

Volg Mixed Grill op social media