Cal Flyn en het wankele evenwicht tussen mens en natuur

Cal Flyn - Verlaten oorden

Vrijwel overal waar de mens komt moet de natuur wijken. Gelukkig is de natuur veerkrachtig en kan ze zich meestal herstellen. Cal Flyn ging op onderzoek naar de meest bijzondere voorbeelden.

Zo reisde ze af naar onder andere Tsjernobyl, de verlaten straten van Detroit en het niemandsland tussen Cyprus en Noord-Cyprus om met eigen ogen te zien wat de natuur doet als de mens zich terugtrekt. Hierbij is het opvallend hoe snel en uitbundig de natuur weer tot bloei komt. In dit soort gebieden komen vaak zeldzame dieren en planten voor. Juist omdat de mens zich er helemaal niet mee bemoeit.

Stroomversnelling

Een deel van het boek is daarom hoopgevend, maar het venijn zit ‘m in de staart. Aan het einde van het boek is de conclusie dat de natuur zich waarschijnlijk wel weet te redden, maar het is nog maar de vraag of de mens dit alles zal overleven. De kans is groot dat de negatieve effecten die we hebben op natuur en klimaat in een stroomversnelling raken.

Verlaten oorden van Cal Flyn is fascinerend vanwege de prachtige verhalen over de kracht van de natuur, maar het is ook een waarschuwing. Helaas lijkt het grote deel van de mensheid doof te zijn voor dit soort waarschuwingen. Daarom is het belangrijk dat dit soort boeken gelezen en gedeeld worden.