Eerbetoon aan het brutalisme door David Umemoto

brutalisme als sculptuur

David Umemoto is een kunstenaar en architect die graag met beton werkt. Vooral het rauwe van het materiaal spreekt hem aan. Zijn werk heeft mede daarom meerdere raakvlakken met het brutalisme.

In een periode van grofweg de jaren ’50 tot met de jaren ’70 van de vorige eeuw kende het brutalisme zijn hoogtepunt. Grondleggers van de stroming waren Le Corbusier en Ludwig Mies van der Rohe. Zij ontwierpen rauwe gebouwen van beton waarin je vaak nog de sporen van de houten bekisting kon zien. Kenmerkend voor het brutalisme waren naast het gebruik van beton de steeds herhalende patronen van blokken en geometrische vormen.

Lelijk

In de periode na de jaren ’70 raakte het brutalisme sterk uit de mode en vonden veel mensen de gebouwen ronduit lelijk. De laatste jaren is er juist weer waardering voor deze vorm van architectuur en zie je overal elementen uit het brutalisme terugkeren. Zo ook in het werk van David Umemoto. Hij laat zich naast het brutalisme ook inspireren door de klassieke kunst en architectuur uit Noord- en Zuid-Amerika, Polynesië en Afrika.

Ook Umemoto giet zijn beton in een mal. De afmetingen zijn alleen anders. Wat je hier ziet zijn geen gebouwen, maar veel kleinere sculpturen van rauw beton. De kunstenaar noemt ze bewust modulair, waarmee hij de mensen uitnodigt om ze combineren tot grotere bouwwerken. Het werk kan dus constant van vorm veranderen. Via de website van David Unemoto kun je één of meerdere sculpturen aanschaffen.

brutalisme als sculptuur

brutalisme als sculptuur

brutalisme als sculptuur

brutalisme als sculptuur

brutalisme als sculptuur

brutalisme als sculptuur

brutalisme als sculptuur