Culinaire hoogstandjes in Brugge

Brugge
Overal bootjes in Brugge die varen op de reien (grachten)

Brugge is zo’n prachtige plek waar je fotocamera overuren maakt. Overal om je heen zie je trapgevels, kronkelstraatjes en grachten met bootjes. Maar de middeleeuwse binnenstad van Brugge biedt meer dan idyllische plaatjes. Zo ontdekten wij laatst wat voor spannends er allemaal te beleven valt op culinair gebied.

Doel van onze reis naar Brugge is dit keer het culinaire festival Kookeet. Eind september staat de Vlaamse stad namelijk drie dagen lang in het teken van dit gastronomische evenement, waaraan bijna alle lokale topchefs deelnemen. En dan hebben we het over keukens met een Michelinster, een Bib Gourmand en/of een hoge waardering door GaultMillau. Kookeet is een ware publiekstrekker en jaarlijks stellen meer dan 100.000 bezoekers zelf hun menu samen uit het rijke scala aan overheerlijke gerechten. En dat alles tegen schappelijke prijzen.

Culinaire tour

Voor we Kookeet gaan bezoeken, gaan we eerst nog een dag op culinaire tour door Brugge. We gaan de smakelijkste adressen van de stad bezoeken. Allereerst trappen we af met een lunch bij De Plaats. Dit vegetarische/veganistische restaurant aan de Wapenmakersstraat biedt gerechten in de vorm van smakelijke pasta’s, curries, soepen en stoofpotten. Er hangt een gezellige, huiskamerachtige sfeer. Eigenaresse van De Plaats is de Brugse illustratrice Frow Steeman en in het restaurant hangen allerlei werken van haar hand. Als je de trap opgaat, kun je om de hoek ook nog een kijkje nemen in haar atelier. Leuke combi!

Brugge
Vegetarisch/veganistisch eten bij De Plaats

Natuurwijn

Het tweede adres dat we bezoeken vind je in de Philipstockstraat, om de hoek van De Plaats. Hier lopen we Cuvee binnen. In deze bijzonder aantrekkelijke wijnbar en -winkel verkopen ze enkel en alleen natuurwijnen. Deze ongefilterde, troebele wijn, ook wel vin naturel genoemd, kent geen chemische toevoegingen en bevat weinig tot geen sulfiet. Volgens de eigenaresse van Cuvee wil je nooit meer iets anders als je eenmaal natuurwijn hebt geproefd. Zo’n winkel verlaat je natuurlijk niet met lege handen en wij nemen een Gamay van La Sorga (met Chuck Norris-etiket!) en prosecco van Col Tamaríe mee naar huis. Overigens dient natuurwijn niet verward te worden met biologische of biodynamische wijn.

Brugge
Verrukkelijke pralines van Sweertvaegher

Overal chocolade

Een paar deuren verderop vind je Sweertvaegher. Dit is een traditionele bonbonzaak met een goede reputatie. Aangezien er ontzetten veel speciaalzaken zijn in Brugge waar ze chocolade verkopen, is het soms lastig kiezen. In de goud met wit geschilderde winkel van Sweertvaegher kun je kiezen uit de smakelijkste bonbons, in België overigens pralines genoemd. Echt vakmanschap, maar verwacht echter geen trendy chocolade en gekke smaken. Als je daarnaar op zoek bent, dan kun je beter een kijkje nemen bij The Chocolate Line van de bekende, grensverleggende chocolatier Dominique Persoone. In deze zaak aan het Simon Stevinplein kijk je je ogen uit. Hier kun je naast klassieke pralines ook chocolade kopen in de vorm van onder andere doodshoofden en rode lippen. En denk aan smaken als whisky, hennep, chilipeper en koriander. Bij The Chocolate Line bemoeien ze zich met het hele proces, vanaf de cacaoboon op de eigen plantage in Mexico tot aan de milieuvriendelijk verpakte pralines in de winkel. Ook hebben ze op hun fabriek eigen bijenkasten voor honing en leveren ze hun chocolade aan toprestaurants. Verder bedachten ze de chocolate shooter, een apparaatje waarmee je een mix van cacao en kruiden kunt opsnuiven. Ooit geïntroduceerd op een verjaardagsfeestje van de Rolling Stones. Hoe rock ’n roll!

Bijzondere pizza’s, broden en geaffineerde kaas

Als je toch in de buurt bent van The Chocolate Line, dan kun je om de hoek genieten bij Otomat aan het Simon Stevinplein. Hier hebben ze krokante pizza’s met bijzondere toppings op het menu staan. De unieke bodem komt onder andere omdat het pizzadeeg biergist van Duvel bevat. Ook serveren ze 100% veganistische pizza’s. Als toetje kun je kiezen voor de Triple Chocolate Pizza van Dominique Persoone. Deze dessertpizza is belegd met pure chocolade afkomstig van Persoones plantage in Mexico, aangevuld met witte chocolade uit de Dominicaanse Republiek en melkchocolade uit Venezuela, afgetopt met gekarameliseerde noten en gebrande marshmallows.

Brugge
Ambachtelijk brood, bereid volgens Frans gebruik, van Le Pain De Sebastien

Iets verderop zit in de Smedenstraat de zaak Le Pain de Sébastien. Als je naar binnen gluurt, zie je de mooiste broden liggen en het water loopt je er ter plekke in de mond. Het ambachtelijke, zelf geknede brood van bevlogen bakker Sébastien Cailliau is een begrip onder Bruggelingen. Wij begrijpen dat wel! Een paar deuren eerder kun je trouwens goed slagen voor allerlei soorten kaas om bij het beroemde brood te serveren. Bij De Kaasbolle staan onder leiding van Carl en Rosemarie Top de heerlijkste geaffineerde kazen te pronken in de winkel. Geheid dat je geld uitgeeft bij deze kaaswinkel.

Smakelijke omgeving van het Belfort

De omgeving Wollestraat is ook goed om te noemen. De straat ligt om de hoek van het Belfort. Hier bezochten we onder andere Juliette’s Artisanale Koekenbakkerij. Hier worden ouderwetse koekjes van natuurlijke ingrediënten verkocht. Denk aan speculaas en kletskoppen. Ook hebben ze snoepjes uit grootmoeders tijd en een groot assortiment aan speculaasplanken en koekblikken. Verder vind je in de buurt nog tal van leuke adresjes. Wij noemen nog D’s Deldycke Traiteurs, een innovatieve cateraar die geen enkele foodie mag overslaan.

Uitgebreid dineren in Brugge

Voor het diner kun je de hele stad door. Het wemelt er van de leuke eettenten. Wil je wat meer op chique, dan kun je naar Langestraat/Hoogstraat gaan. Hier zit wat ze ook wel ‘de langste culinaire tafel’ ter wereld noemen. Vanaf net buiten de Kruispoort kom je allerlei gastronomische topadressen tegen: Goffin, Sans Cravate, Gastrobar Hubert, Franco Belge, ’t Jong Gerecht, Rock Fort, Zet’Joe, De Refter, Bistro Bruut en Lieven. Dit zijn gewoon 10 geweldige zaken op krap anderhalve kilometer lengte. Wij gaan echter naar een ander deel van de stad om te dineren. We schuiven aan bij Passage Bruges in de Dweersstraat. Behalve een restaurant zit er ook een hostel in het pand. Bij binnenkomst valt meteen het interieur op. Het heeft de charme van een bruin café en het lijkt alsof je teruggaat in de tijd. Er hangt een ongedwongen en gezellige sfeer. Je kunt hier typisch Belgische gerechten eten, zoals stoofvlees en mosselpannetjes. Ook is er aan vegetariërs is gedacht. Ik at er quinoa met gegrilde groente en dat was echt een prima gerecht. En naast vele bieren serveren ze ook allerlei aperitiefs. Ik bestelde een Hierbas de las Dunas met tonic. Hierbas de las Dunas is een likeur van achttien soorten kruiden, bloemen en planten uit de duinen van de Noordzee, bedacht door chef-kok Syrco Bakker van sterrenrestaurant Pure C in Cadzand. Aanrader!

Brugge
Het terras van brouwerij Bourgogne de Flandres

Belgisch bier

Na het diner bij Gran Kaffee de Passage gaan we nog op jacht naar bier. Dat is niet zo moeilijk in Brugge, want in de stad vind je maar liefst 3 brouwerijen. De Halve Maan (Brugse Zot, Straffe Hendrik), Fort Lapin (o.a. Fort Lapin Tripel 8, Fort Lapin Quadrupel 10) en Bourgogne de Flandres (Bourgogne de Flandres). Bij laatstgenoemde brouwerij kun je overdag prachtig zitten op hun terras aan het water, maar wij zijn in het donker op pad en kiezen daarom voor een café iets dichter in de buurt van ons hotel. Het wordt café Rose Red aan de Cordoeaniersstraat. Hier hebben ze een zeer uitgebreide bierkaart en je kunt er allerlei hapjes bestellen.

Hotel

Een uurtje later is het afgelopen met de de Brugse speurtocht naar lekker eten en drinken en wordt het tijd om in te checken bij het hotel. We verblijven een nachtje in Martin’s Brugge. Dit hotel is perfect gelegen in het historische centrum van Brugge, om de hoek van de Grote Markt. Onze kamer is fris, ruim en modern ingericht. Het blijkt dat we in het nieuwste gedeelte slapen. Grappig is dat je voor deze kamers niet de hoogte ingaat, maar de diepte. Door een doolhof van gangen en trappetjes bereik je je kamer. Het bed lag heerlijk en we hebben prima geslapen. Als we één minpunt moeten noemen, dan is dat het ontbijt en dan met name de koffie. Mocht je daar groot liefhebber van zijn, dan kun je je heil beter buiten het hotel zoeken.

Historische smaakmakerswandeling

Na het ontbijt maken we nog een ronde door de stad met gids Charline en komen we van alles te weten over smaken,voedsel en (eet)gewoontes van de Bruggelingen door de tijd heen. We lopen onder andere langs het Groeningemuseum, het Sint-Janshospitaal en het Begijnhof. Tijdens de wandeling zien we zoveel mooie straten en gebouwen voorbij komen. Veel architectuur stamt nog uit de middeleeuwen. Het is geen wonder dat UNESCO de gehele binnenstad van Brugge op de Werelderfgoedlijst plaatste.

Brugge
Het prachtige Begijnhof van Brugge (tip: ga vroeg in de ochtend!)

Genieten van Kookeet

Als de stadswandeling is afgelopen, is het eindelijk tijd voor het hoofddoel van ons tripje: Kookeet! Zoals gezegd doet aan dit smakelijke festival de top van culinair Brugge mee. Denk aan restaurants als De Jonkman, Goffin, Sans Cravate, Kok au Vin, Bruut en Tanuki. Het Stationsplein is omgetoverd tot een gezellige marktplaats met 32 kraampjes (31 chefs uit Brugge plus 1 gastchef) waar je de gerechtjes van de chefs kunt afhalen. Betalen doe je met een kaart die je kunt opladen. De kraampjes zijn genummerd en in de gids van het festival kun je precies lezen welke chef waar staat te koken en welke allergenen er in de geserveerde gerechten zitten. Heel handig! De gerechtjes kosten tussen de 7 en 9 euro. Verder is er een centrale bar voor water, fris en bier en daarnaast zijn er nog speciale barretjes voor wijn, champagne en koffie. Volop keuze dus.

Gastchef van deze editie is de Nederlands kok Roger van Damme. Hij is de uitbater van de Antwerpse lunch-lounge restaurant Het Gebaar, dat in 2010 een eerste Michelinster kreeg. In 2017 werd Roger van Damme verkozen tot de beste patissier ter wereld. Tijdens Kookeet presenteert hij Celebration, een waar kunstwerkje op je bord. Voor we aan dit toetje beginnen, gaan we eerst nog wat hartige hapjes proeven. Het is lastig kiezen uit zo’n waanzinnig aanbod. Het ene gerechtje ziet er nog lekkerder uit dan het andere. Ook is er veel keuze voor vegetariërs. Na lang wikken en wegen, want we kunnen echt niet alles proeven, stellen we ons eigen menu samen uit 5 gerechtjes. En wat een feest voor de smaakpapillen wordt dat!

Brugge - Kookeet
Op Kookeet: ‘Like a Taco’ (maïs, avocado en miso),bereid door Bruut

Brugge met de trein

Aan alle leuke dingen komt een eind en zo ook aan Kookeet. Wat hebben we lekkere gerechtjes gegeten en bijzondere smaken geproefd. Hopelijk volgend jaar op herhaling. We gaan onze spullen pakken en de prachtige stad Brugge achter ons laten. Gelukkig kunnen we nog een enkele uurtjes uitbuiken en nagenieten in de trein.

Mocht je meer over Brugge willen weten, dan is de website van Visit Bruges echt een aanrader. Deze is erg uitgebreid en staat vol fijne tips en weetjes.

Brugge
Eén van de meest gefotografeerde plekken van Brugge, rivier de Dijver vanaf de Rozenhoedkaai
Brugge
Wijnbar & -winkel Cuvee
Brugge
Op Kookeet: spring rolls met aïoli door De Jonkman (restaurant met 2 Michelinsterren)
Brugge
Herfst in Brugge
Brugge - Kookeet
Op Kookeet: een corn dog van gerookte wortel met sinaasappeldip, bereid door Kok au Vin