Brouwbrood, brood met ingrediënten van brouwerij Oedipus

bier en brood

Brouwbrood is een bijzondere startup van 4 jonge ondernemers uit Amsterdam. In samenwerking met bierbrouwerij Oedipus en bakkerij Hartog´s Volkoren wordt een nieuw en duurzaam brood geproduceerd.

Met reststroom worden de grondstoffen bedoeld die overblijven na productie. Bij Oedipus Brewing bestaat de reststroom uit bierbostel. Dit zijn granen die tijdens het brouwproces zijn gebruikt. Meestal worden deze granen weggegooid of verwerkt tot veevoer. Eigenlijk is dat zonde, want bierbostel bevat relatief meer eiwitten en voedingsvezels en minder suiker dan broodmeel. Bovendien heeft de bakkerij door het gebruik van deze hoogwaardige reststroom een kwart minder nieuwe grondstoffen nodig.

Duurzaam

De jonge UvA-studenten die Brouwbrood hebben bedacht, kregen tijdens het vak circulaire economie de opdracht om een duurzaam alternatief te zoeken voor de reststromen van een bierbrouwerij. Zo is het idee voor de bostelbroden ontstaan. Ze besloten vervolgens met dit concept een onderneming te starten. Hierbij worden ze ondersteund door TheRockGroup. Brouwbrood werkt alleen samen met lokale partijen en vooralsnog alleen in Amsterdam. Ze zijn wel van plan in de toekomst de onderneming uit te breiden naar andere steden.

Ook benieuwd hoe het brood smaakt? Vanaf nu is het te koop bij, waar kan het ook anders, Hartog’s Volkoren en Oedipus Brewing. De beroemde winkel van Hartog’s Volkoren zit al jaren in Oost. De bakkerij bestaat al meer dan honderd jaar en staat bekend om het gebruik van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Hun volkoren meel komt zelfs uit een eigen maalderij. Het andere adres voor Brouwbrood bevindt zich in Noord.  Oedipus heeft daar een proeflokaal dat grenst aan hun brouwerij. Als je daar bent om een brood te halen, ontkom je er natuurlijk niet aan om ook één (of twee) van hun heerlijke biertjes te bestellen.

bier en brood

Volg Mixed Grill op social media