Britse mode op een postzegel

postzegels

De Britse posterijen hebben een serie postzegels uitgegeven met als thema de Britse mode van de afgelopen 60 jaar. Het ontwerp van de postzegels was in handen van Johnson Banks. Alle outfits op de postzegels zijn speciaal voor deze gelegenheid gefotografeerd. Er zat dus heel veel werk in het verzamelen van alle kledingstukken.

Hardy Amies

Hardy Amies
Sir Edwin Hardy Amies (1909-2003) opende na de Tweede Wereldoorlog een winkel aan Saville Row. In 1955 werd hij de vaste ontwerper voor de koningin. Hij maakte ook de kleding voor de film 2001: A Space Oddysey. Deze outfit komt uit eind jaren 40.

modepostzegel

Norman Hartnell
Sir Norman Bishop Hartnell (1901-1979) wal al in 1923 actief in de mode. Vanaf 1940 maakte hij jurken voor de koninklijke familie. De outfit op de zegel stamt uit eind jaren 50.

granny takes a trip

Granny Takes a Trip
Granny Takes a Trip was een boetiek in het Londense Chelsea. De winkel opende in 1966 en bestond tot midden jaren 70. Granny Takes a Trip stond bekend als ‘first psychedelic boutique in groovy london of the 1960s’ De outfit op de zegel is ontworpen door John Pearse en is gemaakt van de meubelstof Golden Lily van Morris & Co. Het design van de stof in ontworpen in 1899.

ossie clark

Ossie Clark
Raymond ‘Ossie’ Clark (1942-1996) was een van de belangrijkste ontwerpers van de ‘swinging sixties’. Zijn ontwerpen zijn momenteel weer in trek en hij was een groot voorbeeld voor bijvoorbeeld Tom Ford en Yves Saint Laurent. De stof is ontworpen door Celia Birtwell. De outfit komt uit eind jaren 60.

Tommie Nutter

Tommy Nutter
Tommy Nutter (1943-1992) blies in de jaren 60 het traditionele pak van Saville Row nieuw leven in. In 1969 opende hij samen met Edward Sexton de winkel Nutters of Saville Row waar hij moderne versies van klassieke pakken verkocht. Op de beroemde cover van de Abby Road LP dragen 3 van de 4 Beatles kleding van Nutter. Het pak op de postzegel was ook speciaal voor Ringo Starr ontworpen.

jean muir

Jean Muir
Jean Muir (1928-1995) begon haar carrière in de mode in het Londense warenhuis Liberty (onze favoriete winkel in die stad, maar dit terzijde). Ze begon daar in de jaren 50 in het magazijn, maar mocht al snel kleding ontwerpen. In 1962 ging ze voor zichzelf werken. Deze jurk komt uit eind jaren 70/begin jaren 80.
postzegel
Zandra Rhodes
Zandra Rhodes (1940-) was een van de belangrijkste ontwerpers in de jaren 70 toen de mode uit Londen toonaangevend was in de modewereld. Haar bekendste handelsmerk was het binnenstebuiten keren van kleding zodat de naden zichtbaar werden. Beroemde klanten waren Lady Di en Freddy Mercury. Deze gouden jurk komt uit begin jaren 80.
vivienne westwood
Vivienne Westwood
Vivienne Westwood (1941-) is vooral bekend door de kleding van punks mainstream te maken. Westwood begon in de mode samen met Malcolm McLaren begin jaren 70. Ze liet ze toen vooral inspireren door hoeren en bikers. Later kwam daar punk, bondage, Schotse ruiten en kleding uit de 17e en 18e eeuw bij. Deze jurk uit 1993 is vooral bekend doordat Naomi Campbell deze droeg.

modezegel

Paul Smith
Sir Paul Smith (1946-) wilde eigenlijk wielrenner worden, maar kreeg een zwaar ongeluk. Tijdens de 6 maanden durende revalidatie kwam hij in aanraking met kunstacademiestudenten en besloot hij modeontwerper te worden. Een van zijn eerste beroemde klanten was George Best. In 1970 opende hij zijn eerste winkel. Anno 2012 heeft hij in elke wereldstad een eigen winkel. Onlangs opende er ook een in Amsterdam. Het pak op de postzegel komt uit 2003.

mcqueen

Alexander McQueen
Lee Alexander McQueen (1969 – 2010) was vooral bekend door zijn provocerende shows en ontwerpen. Als geen ander wist hij ontwerpen te maken die soms extreem kwetsbaar en dan weer heel stoer waren. Hij werkte van 1996 tot 2001 als hoofd van Givenchy. Daarna ging hij onder eigen naam verder. De jurk op de postzegel heet Black Raven en komt uit 2009.

Volg Mixed Grill op social media