Boekpresentatie Colombiaans Carnaval

boekcover

Mixed Grill was afgelopen vrijdag aanwezig bij de boekenpresentatie van Colombiaans Carnaval, debuutroman van schrijfsters en zussen Judith en Sabine van Vugt. Wij interviewden de zusjes van Vugt over het boek, hun inspiratie en hun plannen voor een volgend boek.

de twee auteurs

Colombiaans Carnaval

Colombiaans Carnaval is een spannende road novel (fictie) die voert langs de meest fascinerende plekken van Colombia. In de afgelegen Colombiaanse jungle van Chocó start Linda de zoektocht naar haar verdwenen zus Daphne. Het spoor leidt naar Bogotá, waar ze onverwachts hulp krijgt van de Colombiaanse professor Felipe. In hun zoektocht raken samen verzeild in het meest beruchte carnaval van Zuid-Amerika, trekken ze op naar de poorten van een vervloekte antieke stad, storten ze zich in het zwoele nachtleven van Medellín en dalen ze af in onderaardse tombes. Door een onthutsende ontdekking in San Agustín vallen bij Linda de puzzelstukjes op hun plek. Ze weet waar Daphne te vinden is, maar komt ze nog op tijd om haar zus te redden?

Hoe kwamen jullie erop om samen een boek te schrijven en wat was jullie inspiratie?

Sabine: “We liepen al langer rond met het idee om samen een boek te schrijven. De grote lijn van het verhaal – een jonge vrouw verdwijnt in een vreemd land en haar zus reist haar achterna om te onderzoeken wat er met haar gebeurd is – hadden we al op papier staan voor we aan onze backpackreis door Colombia begonnen. We hadden eerder samen door Australië gereisd, maar dit verhaal vroeg om een spannendere setting. Colombia bleek perfect; het land is sexy, mysterieus, eng en gastvrij tegelijk. Het heeft alles, van tropische palmenstranden tot eeuwenoude archeologische opgravingen en grootse steden. Dat alles hebben we gebruikt in het boek. We hebben Colombiaans Carnaval geschreven als fysiek proza; je ruikt, voelt en proeft Colombia. Maar het is absoluut geen dagboek of reisverslag. Het verhaal is puur fictief, maar voor de couleur locale hebben we ons laten inspireren door het land en de mensen die we tijdens onze reis hebben ontmoet.”

Hoe verliep het schrijfproces met zijn tweeën?

Sabine: “We hebben samen veel gebrainstormd en pushten elkaar daarmee tot betere ideeën en originelere invalshoeken. Op die manier bedachten we de verhaallijn samen. Daarna gingen we ieder apart achter de computer zitten typen, waarna we elkaars stukken redigeerden. Je zou denken dat je als je met zijn tweeën schrijft heel gedegen te werk moet gaan, maar wij hebben van tevoren juist weinig gepland. Het schrijfproces was heel natuurlijk en het verhaal bleef zich tijdens het schrijven ontwikkelen.”

Judith: “Sabine heeft filmwetenschap gestudeerd en ik literatuurwetenschap. Die verschillende achtergronden zie je ook terug in het boek. Het bleek een goede combi; Colombiaans Carnaval is een road novel, een soort filmscenario (road movie), geworden. Aan de ene kant is de invloed van de huidige beeldcultuur duidelijk aanwijsbaar, maar aan de andere kant is ook de historische invalshoek in het boek te herkennen: het verhaal is geplaatst in de context van allerlei andere boeken. Je ziet dit ook terug in de tekstvormen die gebruikt worden in Colombiaans Carnaval; van citaten uit boeken uit de jaren ‘70 tot SMS-jes en e-mails. Juist die verschillen geven het boek iets extra’s. Wat we overigens wel gemeen hebben is dat we allebei snel een verhaal zien in de dagelijkse dingen die ons overkomen. Colombiaans Carnaval is grotendeels geschreven in spreektaal, misschien dat we daarom zo makkelijk tot een eenduidige stijl zijn gekomen in het boek. Zelfs onze beste vrienden hebben niet kunnen raden wie welke delen heeft geschreven.”

Welk boek of schrijver heeft het meeste indruk op jullie gemaakt?

Judith: “Favoriete schrijvers zijn Paul Auster, Bret Easton Ellis en Oscar Wilde, maar natuurlijk ook Nederlandse schrijvers als Arnon Grunberg en Tommy Wieringa.”
Sabine: “Maar we laten ons ook inspireren door films en regisseurs als Quentin Tarantino, Christopher Nolan of een allround talent als Woody Allen. Ook TV-series als Seinfeld, The Sopranos en Mad Men zijn briljant.”

Hebben jullie al ideeën voor een volgend boek?

Judith: “Uitgegeven worden opent voor ons de deur om samen een oeuvre op te bouwen. Als debutanten moeten we ons natuurlijk blijven bewijzen en we hebben verschillende ideeën voor nieuwe boeken. De combinatie van een spannend mysterie in een tropische locatie blijft ons trekken, maar we hebben ook ideeën voor een heel ander soort verhaal, in een compleet andere stijl. We willen onze lezers – maar ook onszelf – blijven verrassen!”

Leah van Tooren

boek

Volg Mixed Grill op social media