Recensie: Bloc Party in Chicago

mededeling

In Europa behoort Bloc Party tot de eredivisie van de alternatieve rock, in de Verenigde Staten gaat het wat moeizamer. Een voordeel daarvan is wel dat de avontuurlijke muziekliefhebber zulke bands in relatief kleine zaaltjes kan zien. MixedGrill doet verslag van Bloc Party in Chicago.

Zoals op de foto te zien is was er enige verwarring over waar het concert zou plaatsen vinden maar na een korte maar degelijke set van The Verve / Explosions in the Sky kloon Longwave, liet Bloc Party duidelijk merken dat de band niet altijd even politiek correct is. Ondanks het feit dat in Chicago zelfs de lichten van Sears Tower uit waren gezet wegens “Earth Hour“, ging vanaf opener One Month Off in de Aragon Ballroom direct de stroboscoop aan. Sowieso leek de band ernstige behoefte te hebben zichzelf te bewijzen.

Scheepsrecht

Dat is op zich goed te begrijpen – waar in Nederland de band als een van de hoofdacts voor Lowlands is aangekondigd, is Bloc Party aan de andere kant van de oceaan hooguit een middelgrote band te noemen. Daarnaast was dit hun derde optreden in de regio in 12 maanden, en dus tijd voor scheepsrecht na een ongeïnspireerde show op Lollapalooza en veel technische problemen tijdens het Virgin Festival.

Het publiek (een drukke, maar niet uitverkochte zaal) werd al snel gewonnen met Hunting for Witches, Banquet en Song for Clay (Disappear Here). Het enthousiasme zorgt er hier en daar wel voor dat de band tijdens de climax van diverse songs de bocht uitvliegt, maar het publiek vindt het alleen maar prachtig.

Minder bekend werk

De band voelt zich duidelijk beter op z’n gemak in de VS voor een eigen publiek, en ziet zelfs de mogelijkheid om wat minder bekend werk te doen, zoals Staying Fat, en een nog niet op CD uitgebracht nummer. Zanger Kele Okereke vertelt dan ook vrolijk dat het publiek stukken beter is dan twee dagen eerder in Miami (“I’ve never seen so many douchebags in a single room”).

Het razendsnelle spelplezier heeft wel tot gevolg dat de band na een uur al klaar was met de hoofdset. Met uitsluitend Banquet is de toegift aan de korte kant, met als gevolg dat het dolenthousiaste publiek (een zeldzaamheid in dit land waar stilstaan bij concerten de norm is) na welgeteld 65 minuten alweer in de rij staat bij de garderobes. Blij met het optreden, maar wat teleurgesteld over de duur ervan.

Volg Mixed Grill op social media