Bijt je vast in True Blood

True Blood

Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat HBO’s True Blood hier in Nederland op TV te zien is, maar het eerste seizoen is al uit op DVD en stelt na alle hype uit Amerika zeker niet teleur. True Blood is de nieuwste creatie van Alan Ball, die hiervoor het eveneens bejubelde Six Feet Under voor zijn rekening nam. Beide series hebben een morbide fascinatie voor de dood, maar daar houden de vergelijkingen verder op.

De serie, gebaseerd op een reeks vampier verhalen van Charlaine Harris, volgt de bewoners van het kleine, fictieve stadje Bon Temps in Louisiana. De ontluikende liefde tussen een eeuwenoude vampier (Stephen Moyer) en de plaatselijke, liefelijke serveerster Sookie (Anna Paquin) vormt de kern van het verhaal, echter Twilight is dit niet.

True Blood vervlecht sex (heel veel sex), geweld, drama en humor moeiteloos samen en is zeker niet geschikt voor de jongere kijker.

Vampieren leven hier gewoon onder de sterfelijken en worden grotendeels, maar zeker niet door iedereen, getolereerd. Deze ogenschijnlijke harmonie is te danken aan het speciaal ontwikkelde, synthetische Tru Blood (per fles te bestellen en opgewarmd tot 98.6 graden), waardoor vampieren niet meer hoeven te voeden van menselijk bloed. De plaatselijke bar eigenaar bevestigt echter meteen de twijfel bij de kijker wanneer hij aan Sookie stelt “You willing to pass up all your favourite foods and spend the rest of your life drinking Slim-Fast?”

Hilarisch hoogtepunt

De acteurs in True Blood krijgen evenveel ruimte om te stralen, met sterk uitgewerkte personages die complex en innemend zijn vanaf de eerste aflevering. Zo zorgt de broer van Sookie, Jason (Ryan Kwanten), als zuiderse boerenpummel met een zwak voor drugs en vrouwen voor veel humor. Hij heeft een hekel aan vampieren, maar bezit tegelijkertijd een ongezonde fascinatie voor de bloedzuigers en hun ‘fangbangers’. Een hilarisch hoogtepunt vormt de aflevering waarin hij een overdosis V-juice neemt (puur vampierbloed, een illegaal te verkrijgen drug) dat wel hele bijzondere uitwerkingen heeft…

De pseudo-erotische ondertoon, zo inherent aan het vampier genre, doorspekt bijna iedere scene en een reeks sexuele moorden legt al gauw de basis voor wat komen gaat. Het wordt steeds duidelijker dat er minder vredelievende vampieren alsmede goed gezinde sterfelijken rondlopen. True Blood laat zien dat de scheidingslijn tussen mortals en the undead een hele dunne is en lijkt de kijker steeds de vraag te willen stellen: zijn we niet allemaal even beestachtig van aard?

True Blood seizoen 1 is als import op dvd te koop.

Volg Mixed Grill op social media