Bier proeven met de Scheldebrouwerij

Scheldebrouwerij
Foto: Scheldebrouwerij

De Scheldebrouwerij is sinds 1994 een bekende naam onder liefhebbers van een goed glas bier. De bieren die ze brouwen, pakken met regelmaat prijzen bij de World Beer Awards. Door middel van een online proeverij maakten wij nader kennis met deze brouwerij en hun bier.

Normaal gesproken is een bierproeverij een sociale happening op een mooie locatie, maar door de corona-pandemie moet er naar alternatieven worden gezocht. En dan blijkt een online proeverij ook best goed te werken. We kregen van de Scheldebrouwerij een aantal bieren opgestuurd en via Teams maakten we contact met iemand van de brouwerij en andere (bier)journalisten.

Liemès Food District

De centrale plek van de proeverij was het gloednieuwe Liemès Food District in Utrecht. Deze is te vinden in het opvallende gebouw The Wall. Binnen zijn er 11 restaurants waar je uit kunt kiezen. Heel slim hebben de mensen achter Liemès Food District de sterke punten en voordelen van een foodhall en een regulier restaurant met elkaar gecombineerd.

In het Liemès Food District was dus een medewerker van de Scheldebrouwerij aanwezig die een online presentatie gaf over de brouwerij en de bieren die we gingen proeven. Natuurlijk was er ook ruimte voor vragen en discussie. Tijdens het proeven van elk bier kregen de deelnemers te horen welke ingrediënten zijn gebruikt en wat dat met de smaak doet. Ook kregen we tips voor foodpairing.

Krab (American Pale Ale)

Dit amberkleurige bier is een echte doordrinker. Dat merk je al bij de eerste slok. Het hop geeft een klein bittertje en frisse citrustonen, terwijl de biscuitmout voor de kenmerkende subtiele brood/biscuitsmaak zorgt. Een prima bier voor elk moment, vooral op een terras in de zon zal deze allemansvriend prima smaken.

Strandgaper (Fris Blond)

Net als de Krab is dit bier vernoemd naar iets dat je in en rondom het water van de Schelde kunt vinden. Een strandgaper is een weekdier in een dubbele schelp. Als je op een Nederlands of Vlaams strand een schelp zit liggen, dan is de kans groot dat deze van een strandgaper is. Het bier heeft qua smaak overigens niets met weekdieren of schelpen te maken. Je proeft namelijk citrus van de hop en perzik van de gist. In de afdronk proef je net even wat meer bitter dan bij een reguliere blond.

Zeezuiper (Tripel)

De Zeezuiper van de Scheldebrouwerij is vorig jaar verkozen tot beste tripel van België. Een knappe prestatie, omdat er echt heel veel lekkere tripels worden gebrouwen door onze zuiderburen. Zoals het hoort is er aan deze tripel korianderzaad toegevoegd. In combinatie met de tonen van banaan door het huisgist van de brouwerij krijg je een trip die hoppig, kruidig en vooral fris is. Net even anders, maar erg lekker.

Oesterstout (Belgian Stout)

Vroeger werden er ook echt oesters gebruikt om deze stout te maken. Nu komen de ziltige tonen van zeekraal en lamsoor. Hierdoor is het bier ook geschikt voor vegetariërs. De geroosterde mout zorgt voor donkere tonen van karamel, mokka en chocolade. Het gist zorgt voor de toevoeging van fruit aan het smaakpalet. En de zeekraal en lamsoor geven een ziltige ondertoon.

Als bonus hadden de brouwers een reep pure chocolade meegestuurd bij het bierpakket. Een stukje chocola samen met een slok Oesterstout in je mond zorgt voor een heerlijke explosie van smaken. Een aanrader om ook thuis te proberen.

Bergen op Zoom

De Scheldebrouwerij is in 1994 begonnen onder de rook van Bergen op Zoom. Uiteindelijk is de brouwerij de grens overgestoken. Sinds 2008 brouwen ze de bieren in Meer (niet ver van het Brabantse Zundert). De Zeeuwse roots van de brouwerij zijn nog altijd terug te vinden op de etiketten. Daarop zie je de wildemannen Knots en Knuppel die zijn gebaseerd op het stadswapen van Bergen op Zoom.

Naast de 4 bieren die we proefden, maken ze bij de Scheldebrouwerij ook een witbier (Witheer), dubbel (Dulle Griet), vol blond (Lamme Goedzak), tropic tripel (Hop Ruiter) en single hop zwaar blond (‘N Toeback). Ook worden er regelmatig specials in tijdelijke oplage gebrouwen. Dat is nu bijvoorbeeld de Ginnegapper, een gin infused Belgisch Blond.

Het bier van de Scheldebrouwerij is te vinden bij de betere slijter, in de horeca en in de webshop van de brouwerij. Daar kun je ook terecht voor merchandise en glazen.

Scheldebrouwerij