Het beste van 2017 volgens Mixed Grill

de band woods
De band Woods maakte het mooiste liedje van 2017

Het jaar zit er weer bijna op. Tijd om terug te blikken. Dit doen we met de mooie dingen die 2017 ons allemaal bracht.

Mooiste liedje

Het mooiste liedje van het jaar kiezen is nog best lastig. Heel wat luistersessies kwamen er aan te pas, maar steeds Bleeding Blue van Woods naar boven. Het is een nummer dat je kunt blijven horen en dan steeds goed blijft klinken. Vooral de trompet maakt van Bleeding Blue een heel erg fijn nummer.

Meest indrukwekkende album

In juli 2016 overleed Geneviève Castrée aan alvleesklierkanker. Haar man Phil Elverum verwerkte de pijn en het gemis na haar dood tot een zeer indrukwekkend album dat hij uitbracht onder de naam Mount Eerie. Op A Crow Looked at Me omschrijft hij op beklemmende wijze het leven van iemand die alleen achterblijft. Niet een album dat je op elk moment kan draaien. Neem er de tijd voor, luister naar de teksten via een koptelefoon en houd er rekening mee dat je een paar tranen moet wegpinken.

Beste concert

Helaas was ik niet aanwezig bij Mount Eerie op Le Guess Who? De kans was groot dat dat optreden bovenaan mijn lijstje voor dit jaar was komen te staan. Gelukkig heb ik afgelopen jaar een hoop moois live gezien. Mijn favoriet was rapper Vince Staples op het Sziget Festival in Budapest. Al een paar dagen was ik aan het genieten van de geweldige sfeer in Budapest. Goede muziek, lekker eten, gezellige mensen, alles wat je op een festival nodig hebt. En dan opeens, even na middernacht, in de grote tent achter het hoofdpodium staat daar Vince Staples.

In een zeer minimale setting waarbij alleen het silhouet van de rapper zichtbaar is, vuurt hij de ene na de andere knaller op het publiek af. De moddervette beats van het album Big Fish Theory klinken live nog gevaarlijker. De bassen zijn loeizwaar en de raps klinken als een verbaal spervuur. In de tent ontstaat een enorme moshpit en ondanks dat ik een dure camera bij me heb spring ik er tussen. Ik kan niet anders.

Beste playlist

Vroeger luisterde ik naar de radio, daarna naar albums op cassette, LP of CD. Nu beluister ik de meeste muziek via playlists. De leukste van dit jaar is zonder twijfel Kink Mixties. Met grote regelmaat selecteert Maartje Jansma het beste uit de jaren 60 en mixt dit met psychedelica en garage van toen tot nu. Elke editie bevat weer nieuwe muzikale verrassingen.

Beste film

Still uit de film Good Time

De film die dit jaar de meeste indruk maakte was Good Time van Benny en Josh Safdie. Acteur Robert Pattinson laat zien dat hij meer kan dan de mooie jongen uithangen en speelt een kruimeldief die zijn broertje probeert te bevrijden na een overval. Alles klopt aan deze film: het acteerwerk, het verhaal, de personages, het camerawerk en de beklemmende muziek van Oneohtrix Point Never. Als bonus zag ik de film ook nog eens in de coolste bioscoop van de VS onder het genot van een craft beer en een portie gefrituurde augurken (ja, dat is lekker).

Mooiste boek

Metaforen verschuiven

De sleet zit er nog steeds niet op bij Haruki Murakami. De Moord op Commendatore – deel 1 is in alle opzichten geniaal. Maar liefst 500 bladzijden lang lees je van alles en weet je nog niets. Deel 2 volgt in januari 2018. De lat voor dat jaar ligt dan al meteen erg hoog.

Beste tv-serie

beste tv-serie van 2017

De kop zegt beste TV-serie, maar daar bedoel ik natuurlijk Netflix mee. 2017 was het jaar waarin de reguliere tv voorgoed vaarwel is gezegd. Netflix heeft geen reclameblokken, irritante BN-ers en stomme spelletjes, maar heel veel goede series. Helaas valt het aanbod qua films wat tegen, maar daarvoor is gelukkig de bioscoop.

Aziz Ansari maakte de beste serie van het jaar. Zijn Master of None heeft een perfecte balans tussen humor en serieuze onderwerpen. De serie vermaakt en zet aan tot nadenken en napraten. Bovendien is de muziekkeuze niets meer dan geniaal te noemen.

Indrukwekkendste kunst

De Carthagozaal in het Bardomuseum in Tunis
De Carthagozaal in het Bardomuseum in Tunis

Ik heb veel mooie kunst gezien dit jaar. Ik bezocht festivals, exposities en musea in verschillende landen. Het meeste indruk maakte het Bardomuseum in Tunis. In 2015 was dit de locatie van een terroristische aanslag van leden van IS. Hierdoor is het sindsdien muisstil in het museum. Steden als Londen en Parijs hebben de draad weer opgepakt, maar bijna niemand durft nog naar Tunis.

In de zo goed als lege zalen van het museum bewonderde ik de mooiste collectie Romeinse mozaïeken ter wereld. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit de legendarische stad Carthago. Indrukwekkend groot en geweldig gedetailleerd. Dit is kunst die na 2000 jaar nog steeds kan ontroeren. De context waarin ik het zag, maakte het nog indrukwekkender.

Lekkerste eten

Jimi in de Librije

Dit is een makkelijke, want onlangs bracht ik een bezoek aan het beste restaurant van ons land: de Librije. Ik ben zelf al jaren vegetariër en dat is bij veel restaurants een probleem. Niet in de Librije. Bovenaan de menukaart prijkt namelijk een Groentemenu. Na een paar razendsnel op elkaar volgende amuses zijn de smaakpapillen klaar voor 7 gangen met gerechten als steak tartaar van watermeloen of bloemkoolhart met madrascurry en krenten. Geniaal is nog een understatement. De bijpassende wijnen maken het culinaire feest compleet.

Beste videogame

breath of the wild

Zonder twijfel: The Legend of Zelda: Breath of the Wild op de Nintendo Switch. Een geweldige game op een geweldige console. Uren en uren heb ik rondgedwaald door Hyrule. Soms gericht in actie om de wereld te redden, maar vaak ook om gewoon wat te klimmen, knokken of koken.

Mooiste reis

Mixed Grill maakte een stopover op IJsland
Het zwarte strand Reynisdrangar bij Vík í Mýrdal

Voor Mixed Grill heb ik in 2017 heel veel mooie reizen mogen maken. De meest bijzondere was toch wel de combi New York en IJsland. Beide locaties zijn overweldigend. New York vanwege het culturele en culinaire aanbod, de indrukwekkende architectuur en de geweldige winkels (Barneys in bet bijzonder). IJsland vanwege de woeste natuur en de supervriendelijke mensen. Best of both worlds.