Beleef het WK Voetbal nog intenser met de Sonos Playbar

Sonos

Het schijnt dat vlak voor een groot sporttoernooi zoals het WK Voetbal de verkopen van nieuwe televisies explosief stijgt. Nu hebben wij hier zelf ook een grote en platte tv met een HD-scherm en Ambilight waar we voetbal op kijken, maar toch mist zo’n moderne televisie iets essentieels. Het geluid wat uit de kleine speakertjes komt is niet echt fantastisch.

Vroeger toen de televisie nog een oude beeldbuis had en op een kast moest staan zaten aan beide kanten van het scherm behoorlijk goede luidsprekers. Nu moet het allemaal zo licht en plat mogelijk en daarvan is de geluidskwaliteit de dupe. Gelukkig is daar een oplossing in de vorm van een soundbar. Tijdens de wedstrijd tussen Australië en Nederland hebben wij getest of de Playbar van Sonos iets kan toevoegen aan de wedstrijdbeleving. De set die wij hebben getest bestond naast een Playbar ook uit een Sub en twee keer de Sonos Play 1. Oftwel een complete surround-set van Sonos.

Allereerst willen we wat vertellen over de installatie. Die is namelijk kinderlijk eenvoudig. Bij de set zat namelijk ook een zogenaamde Bridge. Dit kleine witte kastje weet moeiteloos en draadloos alle onderdelen met elkaar te verbinden. Het enige wat je nodig heb is de Sonos-app op je smartphone op tablet. De Bridge sluit je met een kabel aan op je router om zo een Sonos-netwerk te creëren in je huis. Vervolgens loop je een voor de stappen in de app door. Wat in principe neerkomt op het neerzetten van een onderdeel, de stekker ervan in het stopcontact doen en met 1 druk op een knop te verbinden met eerder genoemd netwerk. Via een optische kabel tussen je tv en de Playbar is de koppeling tussen die twee heel eenvoudig gemaakt. Heeft je televisie geen optische uitgang, dan waarschijnlijk je decoder wel.

Sonos

Als de hele surroundset een paar minuten later is aangesloten dan kun je nog wat voorkeuren invoeren (zoals hoe zwaar de bas van de subwoofer moet zijn) en je bent letterlijk in een paar minuten klaar. Het uit de doos halen van de speakers kost meer tijd dan het installeren. Wat overigens hierbij opviel is hoe zwaar en robuust de Playbar en de Sub zijn. Dit is geen goedkope rommel, maar hoogwaardige apparatuur.

Tijd voor de eerste test. In afwachting van de eerste gasten gaan we even testen waar de set toe in staat is. We willen daarbij vooral vette bassen horen. Het eerste testnummer is Started From The Bottom van Drake, nummer 2 Mosh Pit van Flostradamus en nummer 3 Higher Ground van TNGHT. De subtiliteit is even ver te zoeken, maar de diepe, diepe bassen die de Sub kan maken zijn zeer indrukwekkend. Dit alles doen we met dezelfde Sonos-app als waarmee de installatie is gedaan. Heel simpel zoekt de app naar de al bestaande muziek op je smartphone en met een simpele klik kun je ook je account van Spotify, Deezer of zelfs het coole The Hype Machine toevoegen.

sonos

Inmiddels zijn de eerste gasten binnen en staat het buffet op tafel. Nog even om in de stemming te komen draaien we even lekker hard een nummer van het Australische Pendulum. Dan begint de wedstrijd. Over de pot zelf hoeven je natuurlijk niets te vertellen, behalve dat het even duurde voordat het allemaal op gang kwam. Ondanks de matige start zit de sfeer er goed in. Door de surroundopstelling hoor je overal om je heen stadiongeluiden terwijl het commentaar gewoon recht uit de televisie (dus de Playbar) lijkt te komen.

Sonos

Als de wedstrijd op gang komt schroeven we het volume op en ontstaat er een echte stadionsfeer. Opvallend is dat iedereen meer in de wedstrijd lijkt op te gaan en fanatieker mee gaat doen naarmate we het geluid harder staat. Alle aanwezigen, variërend in leeftijd van 5 tot 71 is het na afloop unaniem over eens: met dit goede geluid is voetbal kijken nog veel leuker.

Mocht je zelf ook de stadionsfeer in huis willen halen met deze apparatuur van Sonos, dan hoef je niet meteen de hele set in huis te halen, maar kun je eerst beginnen met de Playbar en daarna wanneer het het financieel toelaat er steeds een onderdeel bij te kopen. Aansluiten is zoals eerder gezegd heel simpel en alles werkt perfect met elkaar samen. Wil je meer informatie over al deze producten, neem dan een kijkje op de site van Sonos.

Volg Mixed Grill op social media