Balans tussen werk en privé: bestaat dat wel?

Creative Commons flickr user Ante todo, Pablo Zárate

Je kent het wel: je hebt een drukke baan. Zo één waarin je net genoeg verantwoordelijkheden hebt zodat je zelfs tijdens een gezellig etentje uit met je partner aan je werk denkt. Waar veel mensen denken dat ze evenwicht nodig hebben, is het vaak controle waar ze naar zoeken. En daar is waar het probleem begint.

Wanneer ik drukke managers vraag te beschrijven hoe een bevredigend leven er uit ziet, schetsen ze vaak een scenario waarin ze hard werken, maar dit doen op hun eigen tempo. Ze willen tijd hebben om deel te nemen aan belangrijke familiegebeurtenissen, maar zijn tussendoor gretig om bij te dragen aan hun werk omdat ze zichzelf willen bewijzen en zich verantwoordelijk voelen.

Work-life balans is een mythe

Balans vinden tussen je werk en je privé leven is een mythe. Het dwingt ons om een ideaal leven te hebben, als een gebalanceerde weegschaal. Op de schaal aan de ene kant het persoonlijke leven en aan de andere het werkleven. Met heldhaftige inspanningen kun je beide schalen op een perfect niveau krijgen, zegt men. In werkelijkheid is er vrijwel nooit perfecte balans. Met uitzondering van die zeldzame, vluchtige momenten wanneer de schalen elkaar op de weg omhoog of omlaag passeren en we te druk zijn dat moment te waarderen.

Symptomen

Er wordt in de media vaak gesproken over een balans tussen werk en privé. Onlangs kwam er in de media dat Volkswagen haar medewerkers wil verbieden hun Blackberries mee naar huis te nemen, zodat ze echt ‘uitgeklokt’ zijn en zich kunnen concentreren op thuis. Maar bestaat er zoiets als balans tussen die twee werelden?

Het eerste dat opvalt is dat men vaak een slachtofferrol aanneemt. Ons leven is niet uit ‘balans’ door onze eigen schuld, maar vanwege iets anders: een drukke echtgenoot, een vervelende baas of een behoeftig kind. Daarnaast willen we geloven dat er een snelle oplossing is die we op een of andere manier over het hoofd hebben gezien. Het is natuurlijk niet allemaal ons eigen schuld, want neem nou die gelikte artikelen waarin een beeld wordt geschept waaruit je niet anders kan dan denken dat thuis werken in je eigen kantoortje, met een perfect uitzicht en altijd zon, nippend aan een kopje koffie, vrolijk tikkend op je laptop en je kleuter spelend op een kleed naast je, normaal is. In feite willen sommige mensen niet eens evenwicht. Hun identiteit is geworteld in hun werk en dat is iets dat ze niet willen kwijtraken. Buiten het werk, in de complexe wereld van familie en maatschappelijke verantwoordelijkheden, verliezen ze hun identiteit. Hun professionele expertise betekent in die wereld niet veel. Ze hebben niet langer controle.

Controle

Controle is wat we echt proberen te bereiken bij al dat gepraat over ‘balans’. Hier een paar tips om de controle weer te krijgen:
1. Begin bij het privéleven: een hoop stress komt door relatieproblemen thuis. Werk hier eerst aan. Praat met elkaar. Als terugkeren naar je gezin na een dag werken je vult met angst, moet er een belletje gaan rinkelen.

2. Stop met klagen: als je op het punt bent gekomen dat je voortdurend klaagt over je werk zou je eens stil moeten staan bij wat zal je familie thuis hiervan denken? In sommige bedrijven is het trendy om rond te lopen met allerlei flitsende digitale apparaten. Je legt het op je bureau neer zodat iedereen kan zien hoe ongelooflijk druk je het hebt en hoe belangrijk je wel niet bent. Stop die energie in je talent.

Vergeet het vinden van ‘balans’ tussen je werk en privéleven.  Neem in plaats daarvan de controle weer in eigen handen.

Door: Shirley Panchoe

Volg Mixed Grill op social media