Audiokwaliteit is een kwestie van keuze

speaker

There are only two kinds of music, zei Miles Davis ooit. Good music and bad music. Als je wel eens een concert in het Amsterdamse Concertgebouw of in de Ziggo Dome hebt meegemaakt weet je dat er nog iets een rol speelt: de audiokwaliteit.

Of je een nummer uit een aftandse wekkerradio hoort of uit een volledig uitgekiende hifi stereoinstallatie is een wereld van verschil. En dat is een kwestie van kiezen. Oftewel, wat heb je er voor over? Om jezelf te behoeden voor het kopen van een kat in de zak zijn er twee belangrijke vuistregels:

Een audioinstallatie is zo goed als de zwakste schakel.
Het heeft geen zin om topklasse luidsprekers aan te sluiten op een mini-setje dat je ooit bij de supermarkt hebt gekocht voor zeventig euro. Net zo min als je goed geluid kan verwachten van een DVD/CD-combi die je ooit bij het Kruidvat kocht als je deze aansluit op een hi-end versterker met hifi speakers . Je installatie moet in balans zijn. Dat brengt ons bij de volgende vuistregel:

Grofweg kost een luidspreker (per stuk) evenveel als een bijpassende versterker.
Natuurlijk zijn er allerlei kortingsacties te bedenken waarbij dit niet opgaat. Maar je kunt rustig stellen dat speakers van 3.000 euro per stuk aansluiten op een versterker van 250 euro zonde van je geld is. Hetzelfde geldt overigens ook voor de pc: Als je kwaliteit computerspeakers koopt, zorg dan ook voor dat de bestanden die je afspeelt uncompressed zijn, bijvoorbeeld in FLAC, of gebruik MP3’s met een hoge bitrate (vanaf 192 kbit/s) . Anders heeft het geen enkele zin.

Audiokwaliteit is een kwestie van keuze 1
Dit artikel begon met een quote van Miles Davis. Nog één die het geheim van goede muziek prijs geeft: It’s not in the notes that you play. It’s in the notes that you don’t play. Met een goede hifi-audio-installatie hoor je wat hij daarmee bedoelde. Als je dat niet hoort heb je een verkeerde keuze gemaakt. Of je luistert naar slechte muziek.

Dit artikel is gesponsord door Teufel.

luidspreker

Volg Mixed Grill op social media