Artis-Aquarium is decor voor modeshow David Laport

DAVID LAPORT AW17-18

De Nederlandse ontwerper David Laport presenteerde zijn herfst/winter-collectie FUSE op een heel bijzondere locatie. Zijn modellen mochten de nieuwe kleding, die wederom is geïnspireerd op de natuur, showen in het prachtige aquarium van de Amsterdamse dierentuin Artis.

Vrijwel iedereen die in Artis is geweest, kent het statige aquarium wel. Het monumentale pand uit 1882 met bijzondere trappen en donkere hallen vormde dinsdag de showlocatie van de jonge ontwerper David Laport. De koele en serene sfeer van het classicistische gebouw sloot perfect aan bij zijn nieuwste collectie.

Veranderende natuur

De collectie voor de herfst/winter is gebaseerd op het aanpassingsvermogen van de natuur. De klimaatverandering heeft negatieve gevolgen voor de natuur, maar tegelijkertijd levert deze verandering ook weer een bepaald soort schoonheid op. In dit geval gaat het over de achteruitgang van de poolkappen. Door het proces van smelten en opnieuw aanvriezen, raakt het ijs prachtig gelaagd.

IJs als inspiratie

De schitteringen van het ijs komen in de kleding terug in de vorm van glinsterende pailletten, diverse parelmoeraccenten en transparante stoffen met zilveren gloed. De voor David Laport herkenbare plissés beelden het afbrokkelen van ijs uit en de kledingstukken in contrasterend zwart-wit verwijzen naar de gelaagdheid van ditzelfde ijs. Speciaal bij deze kleding is trouwens de schoenencollectie STONE ontwikkeld. De door Chrissie Houtkooper ontworpen minimalistische hakken zijn ook geïnspireerd op de oceaan.

Draagbare pasvorm

Modetalent David Laport staat bekend om zijn vindingrijke technieken, krachtige concepten en vrouwelijke silhouetten. De carrière van Laport zit in de lift sinds zijn afstuderen in 2012 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn afstudeercollectie leverde meteen veel publiciteit op. Hij presenteerde toen een materiaal dat uit zichzelf omhoog blijft staan. Hierdoor komt er beweging in de kleding, terwijl er geen wind staat. Ook in het Artis-Aquarium was deze bekende plissé weer terug te zien. In tegenstelling tot voorgaande collecties, bestaat de nieuwe collectie echter uit draagbare en verkoopbare ontwerpen. De handtekening van David Laport blijft gelukkig wel aanwezig in de vorm van licht, luchtig en beweeglijk.

david laport in artis

DAVID LAPORT AW17-18

DAVID LAPORT AW17-18

DAVID LAPORT AW17-18

DAVID LAPORT AW17-18

DAVID LAPORT AW17-18

DAVID LAPORT AW17-18

DAVID LAPORT AW17-18

DAVID LAPORT AW17-18

Foto’s © Peter Stigter