Amsterdam Light Festival kiest voor nieuwe route

Amsterdam Light festival 2019
Butterfly Effect door Masamichi Shimada

Van eind november tot half januari staat onze hoofdstad weer in het teken van het Amsterdam Light Festival. Dit jaar wordt voor het eerst het oostelijk deel van het centrum verlicht door de mooiste kunstwerken.

Het is alweer de achtste editie van het Amsterdam Light Festival, dat dit jaar in het teken van het thema DISRUPT! staat. Om het thema in te leiden, koos het festival eerst voor een eigen ‘ontregeling’: een nieuwe route! Na 7 edities op de Herengracht, verplaatst de route zich dit jaar naar het oostelijk deel van het centrum en loopt vanaf het Oosterdok, via Oudeschans naar de Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht en Entrepotdok.

Ontwrichting volgens de lichtkunstenaars

Al varend, fietsen en lopend kunnen bezoekers ook dit jaar weer genieten van de lichtkunst van gevestigde en opkomende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Uit 650 inzendingen werden 20 kunstenaars geselecteerd om Amsterdam te ‘ontwrichten’.

Een ontwrichting of ontregeling komt vaak ongelegen en heeft te maken met conflicten, chaos en misschien zelfs gevaar. Maar het kan ook een positieve aanzet geven tot verandering en onbekende mogelijkheden zichtbaar maken. De lichtkunstenaars hebben het thema DISRUPT! allemaal op geheel eigen wijze geïnterpreteerd. Sommige installaties vormen interventies in het straatbeeld, terwijl andere werken de architectuur in de stad compleet omtoveren.

Bredere festivalbeleving

Ontregeling staat ook centraal in de randprogrammering. Naast de lichtkunstwerken kun je genieten van de bijzondere stadsverhalen die architectuurhistoricus Irmgard van Koningsbruggen schreef. Hij wijst bezoekers op de sporen van ontregelende gebeurtenissen uit de geschiedenis van Amsterdam: van grote transformaties in de stadsplanning tot oorlog en rellen.

Ook zijn er dit jaar samenwerkingen met Amsterdamse culturele instellingen. Zo biedt onder andere ARTIS een speciaal programma. Je kunt in het park na sluitingstijd De Slaapwandeling doen, een speciaal ontwikkelde app. Hiermee doe je onderzoek naar het donker in plaats van het licht. De afwezigheid van licht wordt door veel mensen als ontwrichtend ervaren, omdat we zo gewend zijn om op onze ogen te vertrouwen. De duisternis vraagt om aanpassingen. Wat kunnen we daarover leren van de natuur?

Het Amsterdam Light Festival vindt plaats van 28 november 2019 tot en met 19 januari 2020. Gedurende deze 53 dagen zijn de twintig lichtkunstwerken dagelijks van 17:00 tot 23:00 uur te bewonderen.

Amsterdam Light festival 2019
Surface Tension door Tom Biddulph & Barbara Ryan – De Britse kunstenaars laten zien welke desastreuze gevolgen de opwarming van de aarde kan hebben. Een stuk Amsterdamse gracht wordt met een minimalistisch lijnenspel van wit licht tot een overstroomde straat getransformeerd.
Amsterdam Light festival 2019
Remind Euljiro Freedom door EON SLD
Amsterdam Light festival 2019
The Ice is melting at the Pøules door Martin Ersted – Op de façade van Het Scheepvaartmuseum visualiseert de Deense kunstenaar de opwarming van de aarde. Grafieken over de wereldwijd stijgende temperaturen zijn vertaald naar bewegende laserlijnen. Die combinatie van harde, wetenschappelijke feiten en puur, intens laserlicht levert een voorstelling op die confronterend en poëtisch tegelijk is.
Amsterdam Light festival 2019
Hiding in the Wolf’s Lair door Republic of Amsterdam Radio Nomad Tinker House – in ARTIS
Amsterdam Light festival 2019
Nacht Tekening door Krijn de Koning – De Nederlandse kunstenaar speelt hier met de iconische vormen van de beroemde Magere Brug. Hij nam de bestaande vormen als uitgangspunt, husselde ze door elkaar en zette ze vervolgens als lichtlijnen weer op de brug.
Amsterdam Light festival 2019
End over End door Lucy McDonnell
Amsterdam Light festival 2019
Big Bang door UxUStudio – Het Taiwanese collectief brengt bezoekers in verwarring met een gigantische, blauw verlichte bom. Zodra je beter kijkt, zie je dat dit ultieme symbool voor ontwrichting en verwoesting is gemaakt van duizenden oplichtende veertjes. De bom krijgt daarmee een lieflijke, romantische en vooral ongevaarlijke uitstraling.
Amsterdam Light festival 2019
Atlantis door Utskottet Vision AB
Amsterdam Light festival 2019
Feel Like The Kardashians door Laila Azra