Amsterdam Animatie Festival KLIK viert jubileum

KLIK Amsterdam Animation Festival
Boy and the World van Alê Abreu

Van 17 tot 22 oktober staat het EYE Filmmuseum helemaal in het teken van animatie. Het Amsterdam Animation Festival KLIK toont dan volledige speelfilms en compilaties van korte animatiefilms. Ook is er uitgebreide randprogrammering in de vorm van premières, lezingen, workshops, feestjes en masterclasses.

KLIK bestaat 10 jaar en dat zullen de bezoekers weten! Zes dagen lang kun je je volledig onderdompelen in alles wat met animatie te maken heeft. Voor ieder is er wat wils. Of je nu een fan bent, een professional of een student. En op zondag 22 oktober is er ook nog een speciale programmering voor kinderen. Er worden dan korte animatiefilms vertoond en er zijn allerlei speciale activiteiten georganiseerd.

Never Grow Up!

Het festival heeft dit jaar als thema Never Grow Up. KLIK hoopt oprecht dat we dat namelijk niet doen. Het devies is: blijf grappig, lach hardop, huil wanneer je wilt en blijft voor altijd nieuwsgierig. Het festival laat daarom animaties zien die de verwachtingen die bij bepaalde leeftijden en levensfases horen in twijfel trekken. Wat betekent het om een volwassenen te zijn? Wat als je weigert je naar je leeftijd te gedragen?

In het kader van Never Grow UP is er ook een trailer gemaakt die voor elke vertoning te zien is. De trailer is een nostalgische terugblik op series en films waarmee veel bezoekers zijn opgegroeid. Aan de hand van het figuurtje Klikbert de Klikker word je meegenomen langs de werelden van klassiekers als Looney Tunes, Pokémon, Transformers, Steamboat Willie, The PowerPuff Girls en The Lion King. Het filmpje werd in opdracht gemaakt door Klomp! Animation.

Speelfilms

Eén van de langere animatiefilms die tijdens het festival wordt vertoond is Loving Vincent. Dit is ’s werelds eerste volledig geschilderde speelfilm en het brengt de schilderijen van Vincent van Gogh tot leven. Maar liefst 65.000 frames werden hiervoor met de hand geschilderd door 125 professionele schilders. Ook geprogrammeerd staat Wrinkles, een hartverwarmende film over senioren die over het hoofd worden gezien in hun verzorgingshuis. Of wat dacht je van Tehran Taboo, een film over jonge mensen in hedendaags Iran. Zij worstelen met hun bestaan en hebben moeite met het uitdrukken van hun seksualiteit. Andere films in deze categorie zijn nog Boy and the World, Revolting Rhymes, In the Corner of the World, Zombillenium en Camille Saint-Saëns’ The Carnival of the Animals.

Artists in Focus

Tijdens KLIK komen er ook bekende namen uit de animatiewereld op bezoek. Zo kun je tijdens Artists in Focus kennismaken met Daron Nefcy. Zij is de bedenker en uitvoerend producent van de populaire televisieserie Star vs. the Forces of Evil. Nefcy is de tweede vrouw ooit die een animatieserie creëerde voor Disney en haar carrière zit nog volop in de lift. Ze zal vragen beantwoorden en vertellen over animatie, over ideeën, storyboards, ontwerp en geluid. Ook Dorota Kobiela en Hugh Welshman, de regisseurs van Loving Vincent, zijn aanwezig en zullen vertellen over hun werk.

Uitgebreid programma

Er worden zoveel leuke dingen georganiseerd dat we ze niet allemaal kunnen opnoemen in dit artikel. Het is daarom raadzaam om de website van het festival eens goed te bekijken. Een paar voorbeelden dan nog om mee af te sluiten. Op woensdag 18 oktober is er een special over de populaire Cartoon Network-serie Adventure Time. En vrijdag 20 oktober vindt KLIK & PLAY plaats, een samenwerking met het Eindhovense Playgrounds Festival. Er worden dan sessies georganiseerd waarbij belangrijke mensen uit de business aanschuiven om te discussiëren over animatie. En als laatste noemen we nog Cuphead, de videogame die je kunt spelen in de EYE Arena. Het spel kwam vorige maand uit en is gebaseerd op de jaren ’30, met types als Betty Boop en Popeye.

KLIK Awards

In totaal heeft de organisatie dit jaar 1900 films uit 80 landen mogen ontvangen. Na het bekijken van alle inzendingen creëerde KLIK 16 zorgvuldig geselecteerde compilaties van korte films voor het Catch of the Year programma. Van de films maakt elk exemplaar kans een KLIK Award. Deze awards bestaan uit meerdere categorieën, waaronder: Best Animated Short, Best Commissioned Animation, Best Animated Documentary, Best Funny & Trippy Toons, Best Political Animated Short en KLIK Amsterdam Audience Award.

KLIK Amsterdam Animation Festival
17 t/m 22 oktober 2017

EYE Filmmuseum
IJpromenade 1, Amsterdam

KLIK Amsterdam Animation Festival
Wrinkles van Ignacio Ferreras
KLIK Amsterdam Animation Festival
Star vs. the Force of Evil van Daron Nefcy
KLIK Amsterdam Animation Festival
Tehran Taboo van Ali Soozandeh
KLIK Amsterdam Animation Festival
In the Corner of this World van Sunao Katabuchi
KLIK Amsterdam Animation Festival
De videogame Cuphead

Volg Mixed Grill op social media