Alles over de PlayStation 4

playstation 4

Je kon er bijna niet omheen; de launch van de PlayStation 4. De next-gen console ligt nu al sinds 29 november in de winkel, maar slechts de eerste reserveringen kwamen toen in aanmerkingen. Over niet al te lange tijd beginnen de consoles ook in de gewone schappen te staan. Een goed moment om eens een blik te werpen op de console zelf en welke games het waard zijn om direct te halen.

De console zelf

Het design van de PlayStation 4 is simpelweg erg strak te noemen en zal niet misstaan in een woonkamer. Eén vlak van Sony’s nieuwe console heeft een glanzende afwerking terwijl de rest van het apparaat volledig mat is, net als de PlayStation 3 Slim. Een poetsdoekje ernaast houden is geen verkeerd iets, want het glanzende gedeelte is erg gevoelig voor vingerafdrukken.

De console heeft aan de voorzijde twee USB 3.0-ingangen en aan de achterzijde een HDMI en Optische port. Bij de stroomvoorziening is goed nagedacht. De kabel van de PS3 Slim kan namelijk achter in de PS4 geprikt worden. Zo hoef je alleen nog maar de vorige console te vervangen door de nieuwe. Aan de binnenkant van de PS4 zit genoeg rekenkracht om de komende jaren mooie beelden op het scherm te toveren. Sony heeft de nieuwe console specifiek gemaakt voor de gamers en de PS4 is op papier dan ook een erg krachtige game computer.

Installeren van een disc is verplicht. Bij veel games op de PS3 moest er ook een groot gedeelte voor geïnstalleerd worden en dit duurde altijd erg lang. Gelukkig is deze tijd bij de PS4 een flink stuk korter en kun je sommige games al tijdens het voorwerk gaan spelen. Jammer genoeg moet na de installatie de disc alsnog in de console blijven zitten. Nog een minpunt aan de console is toch wel het gebrek van een aantal afspeel mogelijkheden. Zo ondersteund de PS4 geen muziekcd’s en kan hij geen MP3 afspelen. Sony heeft na achteraf toegegeven deze functies alsnog toe te voegen aan de console, maar dit kwam pas na de kritiek vanuit de gaming community.

Wat zeker nog vermeld moet worden; om online te kunnen spelen moet een Playstation+ abonnement afgesloten worden. En ja, aan zo’n abonnement zitten kosten verbonden. Dit klinkt als iets negatiefs, vooral omdat het bij de PS3 juist niets kostte. Echter is het niks om je verder zorgen over te maken. Want sinds het werd geïntroduceerd op de PlayStation 3, krijg je iedere maand gratis games. Zo zijn in de eerste maand de twee titels Resogun en Contrast volledig gratis te downloaden.

De controller

Hoewel de console zelf natuurlijk al een stap vooruit is, wordt de grootste verandering gevonden in de controller. De controller van de PlayStation 4 is namelijk een verbetering op zijn voorganger. De handvaten zijn langer, waardoor de controller beter vast gehouden kan worden.

Aan de voorzijde van de controller zit een touchpad en zijn de gebruikelijke Select en Start knoppen vervangen door een Options en een Share knop. Over deze laatste straks meer. Maar toch de grootste verbetering zijn te vinden in de R2 en L2 schouderknoppen. Waar je bij de DualShock 3 gemakkelijk van deze triggers afgleed, hebben deze nu een kleine curve er in zitten waardoor de wijsvingers comfortabel blijven zitten. Bij het design ervan is er dan ook erg gekeken naar de controller van de Xbox 360 controller en dat is geen negatief iets.

controller

Vita

Toegegeven, de Vita heeft langzamerhand een kleine lading goede games, maar het is niet het succes geworden dat Sony voor ogen had. Sony’s handheld krijgt met de PlayStation 4 een volle lading nieuw leven ingeblazen.

De Vita kan namelijk met zijn grote broer verbonden worden. Eenmaal verbonden kan de Vita als second screen gebruikt worden, waardoor een interactieve kaart van Assassins Creed op de handheld verschijnt (erg handig!). Maar nog belangrijker is de Remote Play functie. Hierdoor verschijnen de PlayStation 4 games via de Wi-Fi verbinding op het kleinere scherm. Natuurlijk zien de titels er niet even goed uit als op de PS4 en missen er vier knoppen (die naar het touchpad op de achterkant zijn verschoven), maar het speelt erg lekker en ziet er alsnog goed genoeg uit om aan de visite te laten zien. Let wel op een constante Wi-Fi verbinding, anders kunnen de games gaan schokken.

Share

Ik noemde hem al in de alinea over de controller; de Shareknop. Met de PS4 is het mogelijk om beelden vast te leggen om deze vervolgens te uploaden naar Facebook of Twitter. Heb je een doelpunt gemaakt in FIFA wat je erg graag aan je vrienden wilt tonen? Met een druk op de Shareknop staat hij zo op Facebook.

Maar naast het maken van screenshots en filmpjes kan je ook gaan streamen via Ustream of Twitch. Van die twee is de laatstgenoemde de meest populaire onder de gaming community. Via Twitch kunnen mensen via hun tablet, laptop of ander apparaat zo met jou mee kijken en comments geven op hoe jij speelt. Een erg leuke toevoeging waarmee jij mensen om je heen eens kan laten zien wat je bezig houdt.

Welke games liggen er nu in de winkel?

Maar hoe krachtig de console ook wel niet is en hoe leuk het is om met spelers mee te kijken via de Share-optie, het gaat natuurlijk om de games. De PS4 heeft een flinke launch line-up gekregen. Slechts drie van deze titels zijn exclusief voor de PlayStation 4 en de rest hebben al eerder kunnen zien op andere consoles. Toch zijn ze zeker het vermelden waard. We hebben een aantal noemenswaardige titels onder elkaar gezet.

Killzone Shadow Fall

made in amsterdam

Puur schietgenot van Hollandse bodem. Developer Guerrilla Games is namelijk gevestigd in Amsterdam. Killzone Shadow Fall speelt zich tientallen jaren na het einde van deel drie af en draait om een nieuw opkomend conflict tussen de Vektans en de Helghast. Jij als Shadow Marshall moet dit natuurlijk tegen weten te houden.

Shadow Fall maakt als enige PS4 launch title goed gebruik van het touchpad op de controller. Middels dit vlak kan de speler namelijk zijn OWL gebruiken; een klein vliegend robotje dat verschillende commando’s kan uitvoeren.
Houdt MixedGrill goed in de gaten want we gaan binnenkort nog verder in op deze next-gen titel.

Battlefield 4

EA’s shooter komt ook uit op de next-gen console en allemachtig wat ziet het er goed uit. Waar de Xbox 360 en PlayStation 3 versies op grafisch vlak soms wat mankementen vertoonden zijn deze bij de PS4 versie niet aanwezig. Mocht je met één titel aan de visite willen laten zien waarom jij die nieuwe console hebt gekocht? Stop Battlefield 4 er in.

Het verhaal is, vergeleken met dat van deel drie, een erg grote verbetering en ook de ijzersterke multiplayer is weer van de partij. Ben je in het bezit van een tablet? Dan kan je gratis de Commander app downloaden waarmee je vanuit een ander perspectief spelers van bovenaf kunt helpen.

Call of Duty Ghosts

Call of Duty games komen al jaren voor iedere console die op dat moment op de markt ligt. Dit jaar dus ook de PS4. Ga geen grote grafische veranderingen verwachten bij Call of Duty Ghosts, want naast dat textures wat scherper zijn geworden is en blijft het dezelfde Call of Duty. Verwacht dus wel een adrenaline achtbaan van een single player avontuur en de gebruikelijke snelle online multiplayer actie.

Knack

Knack

Naast al het schietgeweld heeft de PS4 ook een tweetal launch games die ook voor de wat kleinere gamers geschikt zijn. Knack is er hier één van. In de titel krijg je het kleine wezentje Knack onder de knoppen. Een uit eeuwenoude relikwieën bestaand vechtersbaasje, dat door een slimme professor in elkaar is gezet om de mensheid te helpen tegen de Goblins. Hoewel de game er erg kleurvol en kinderlijk uit ziet, is deze verdraaid pittig. Na een paar klappen van Goblins lig je namelijk al verspreidt door het level en begin je weer bij het laatste checkpoint. Laat de kids dus lekker beginnen en als ze er niet uit komen kan de volwassene instappen om te helpen. Nog een pluspunt voor de kids; de game is volledig Nederlandstalig.

Resogun

Een titel die erg veel overeenkomsten heeft met oude arcadeklassiekers als Defender en Galaga. Niet al te vreemd, want developer Housemarque heeft deze titels in het achterhoofd gehouden bij de ontwikkeling van Resogun. In die titels van weleer was een hoge moeilijkheidsgraad een must. Ook bij Resogun is dit het geval, want een perfect hand-oog coördinatie is belangrijk bij het ontwijken van alle vijanden en rondvliegende projectielen.

Als je de titel voor het eerst ziet kan je jezelf afvragen waarom dit niet mogelijk was op een PS3. Bij de eerste explosies wordt dit meteen duidelijk want het scherm vult zich met een stortlading aan kleine rondvliegende blokjes. Iets wat de vorige console qua rekenkracht niet kon trekken. Mooiste van de titel? Hij is momenteel gratis te downloaden mits je PlayStation+ lid bent.

FIFA 14

FIFA is er natuurlijk ook voor de huidige generatie consoles. Maar waar hij op de Xbox 360 en PlayStation 3 als een lichte update aanvoelt, is dit op de PS4 wel anders. De totale gameplay voelt op de next-gen console vele malen soepeler en ook op grafisch vlak zijn er upgrades duidelijk. Ze vallen tijdens het spelen natuurlijk minder op doordat er op de actie gefocust wordt. Maar tijdens de herhalingen en dode momenten zie je het duidelijk. Gras vliegt omhoog, tenues wapperen. Ballenjongens gooien ballen het veld op, maar boven alles; het publiek. Na al die jaren klagen is het publiek eindelijk in 3D en zijn het geen platte schokkende plaatjes.
Houdt ook voor deze titel MixedGrill goed in de gaten, want FIFA 14 gaan we binnenkort nog beter onder de loep leggen.

Assassins Creed IV Black Flag

We hebben de game al eerder behandeld en net als Battlefield Call of Duty Ghosts en FIFA, krijgt ook Assassins Creed een next-gen versie. Assassins Creed IV is een heerlijke titel die lichtelijk een nieuwe weg in slaat. Je zou haast kunnen stellen dat Black Flag meer een piratengame is dan een assassins-game. Is dit erg? Absoluut niet! Het rondzeilen op de Caraïbische zeeën verveeld niet en er is overal wel iets te vinden.

Ook Assassins Creed IV Black Flag heeft te doen met een grafische update. Het is niet zo’n grote als bij Battlefield 4, maar de game ziet er alsnog stukken beter uit. Vooral in de details van gebouwen en kleding zie je een verschil.

Marc de Haas

Volg Mixed Grill op social media