Ai Weiwei komt naar het Amsterdam Light Festival

Ai weiwei

Het duurt nog flink wat maanden voordat het Amsterdam Light Festival van start gaat, maar er is nu al iets om naar uit te kijken. Het festival heeft namelijk niemand minder dan Ai Weiwei weten te strikken voor een samenwerking.

De excentrieke Chinese kunstenaar heeft ook meteen een primeur met het langste kunstwerk dat ooit op het Amsterdam Light Festival is getoond. Zijn kunstwerk Red Line zal bestaan uit een rode lijn die langs alle lichtkunstwerken uit de vaarroute Water Colors loopt. Het kunstwerk is daarom maar liefst 7.5 kilometer lang.

Grenzen en vluchtelingen

Met deze opvallende rode draad wil Ai Weiwei de bezoekers van het festival wijzen op het bestaan van grenzen. Dat kunnen taalgrenzen of landgrenzen zijn, maar ook persoonlijke grenzen, scheidslijnen en grensgevallen. In recent werk laat Ai Weiwei regelmatig zijn kijk op de hedendaagse vluchtelingenproblematiek zien. Ook dit probleem is het gevolg van grenzen. Red Line sluit daar dus perfect bij aan. Zeker omdat niemand in Amsterdam om dit kunstwerk heen kan.

Ander nieuws over het Amsterdam Light Festival is dat de wandelroute Illuminade zal worden vervangen door het Openlichtmuseum op het Marineterrein. Daar zullen zowel binnen als buiten 15 lichtkunstwerken te zien zijn. Water Colors is dit jaar van 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018 en Openlichtmuseum van 14 december 2017 tot en met 7 januari 2018.

Volg Mixed Grill op social media