Afrikaanse pruiken in de vorm van Rotterdamse gebouwen

pruik van Meschac Gaba
Markthal

Vanaf 29 april tot 8 januari 2017 kun je in het Wereldmuseum de tentoonstelling AFRIKA 010 bezoeken. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte kunstenaar Meschac Gaba een serie pruiken die een opvallende brug slaan tussen Afrika en Rotterdam.

In de pruiken zijn een aantal beroemde gebouwen en andere landmarks in Rotterdam te herkennen. Zo zie hierboven de Markthal en op de foto’s onder het artikel de ss Rotterdam en de Euromast. In het museum kun je in totaal 13 van dit soort kunstwerken bewonderen.

Benin

Meschac Gaba liet de pruiken maken in Cotonou, de grootste stad van Benin door zogenaamde tresseuses (kapsters). Zij brachten de strengen gekleurd kunsthaar aan rondom een ijzeren frame. in dat frame zit een bouwhelm verwerkt zodat de kunstwerken ook echt op het hoofd gedragen kunnen worden. Het is niet de eerste keer dat Gaba een serie perruques architectures liet maken, eerder waren al steden als New York, Londen, Parijs, Kaapstad en Cotonou verwerkt tot pruiken.

Met de tentoonstelling AFRIKA 010 legt het Wereldmuseum een extra focus op de uitgebreide collectie Afrikaanse kunst en vormgeving. Mooie voorbeelden daarvan zijn de opvallende doodskisten uit Ghana en mooie mantels uit Nigeria. Naast de tentoonstelling komt er ook een festival en een tijdschrift. De Kameroenees-Rotterdamse jazz-zangeres Ntjam Rosie is ambassadrice van de tentoonstelling.

pruik van Meschac Gaba
Euromast
pruik van Meschac Gaba
ss Rotterdam

Afrika en Rotterdam in het Wereldmuseum

Volg Mixed Grill op social media