Recensie: Adrien Bosc – Morgenvroeg in New York

morgenvroeg in new york

Op 27 oktober 1949 vertrekt een vliegtuig van Air France van Parijs naar New York, maar komt daar nooit aan. De F-BAZN stort neer op een van de eilanden van de Azoren. In het boek Morgenvroeg in New York van de Franse schrijver Adrien Bosc kom je te weten welke verhalen achter deze ramp schuilgingen.

Onder de passagiers bevonden zich enkele beroemdheden zoals Marcel Cerdan, de beste Franse bokser ooit en de geliefde van Édith Piaf en Ginette Neveu, een zeer getalenteerde violiste, maar ook de man die het Mickey Mouse-horloge bedacht en daarmee Walt Disney schatrijk maakte.

Feiten, cijfers, levensverhalen en citaten

Adrien Bosc heeft na lang onderzoek vrijwel alle verhalen rondom de ramp boven water gekregen en deze op literaire wijze op papier gezet. De passagiers, de bemanning, de mensen die op het laatste moment niet aan boord gingen. Iedereen komt aan bod. Het knappe van Bosc is dat hij van al deze feiten, cijfers, levensverhalen en citaten een lekker leesbaar geheel heeft gemaakt op een wijze die doet denken aan het geniale oeuvre van Bill Bryson die met De Zomer van 1927 een boek met vergelijkbare thema’s heeft uitgebracht.

De schrijver is bij zijn research zo ver gegaan dat hij zichzelf in het boek hardop afvraagt waar hij mee bezig is. Hoe ver moet je gaan om een verhaal compleet te krijgen. Adrien Bosc stelt zichzelf deze vraag als hij rondloopt op de bergflanken waar het toestel decennia geleden is neergestort. Hij hoopt nog iets te kunnen terugvinden van het ramptoestel, maar dat is natuurlijk allemaal al verdwenen. Het enige dat dit bezoek aantoont is dat Adrien Bosc heel ver gaat om een zo goed mogelijk verhaal te vertellen en dat lees je terug in dit geweldige boek.