Dit zijn de 50 beste restaurants ter wereld in 2016

beste restaurant ter wereld

Een jury van 1500 culinair journalisten, koks, restauranteigenaren en andere gastronomisch deskundigen hebben gestemd op wat zij het beste restaurant ter wereld vinden. De winnaar is Osteria Francescana in Modena van chefkok Massimo Bottura.

In zijn restaurant geeft hij een geheel eigen draai aan de wereldberoemde Italiaanse keuken. Met deze plek op de eerste plaats zet hij deze keuken weer in de spotlights. Iedereen kent de klassiekers uit Italië, maar wat Bottura doet is van een heel andere orde. Doordat hij voor hij zijn eigen restaurant begon heeft gewerkt in de keuken van zowel Alain Ducasse als Ferran Adrià weet hij alles van de klassieke keuken én van het experiment.

Wil je weten hoe goed Massimo Bottura kookt, dan moet je heel snel een reservering maken, want zijn restaurant heeft maar 12 tafels. Een alternatief (of een goede voorbereiding) is het kijken van de serie Chef’s Table op Netflix. In de eerste aflevering van seizoen 1 zie je meteen het bijzondere verhaal van Massimo Bottura en zijn restaurant.

In andere afleveringen van Chef’s Table komen ook andere restaurants uit de top 50 voorbij zoals D.O.M. in Sao Paulo (nummer 11), Alinea in Chicago (nummer 15) en Pujol in Mexico City (nummer 25). Het hoogst genoteerde Nederlandse restaurant is de Librije in Zwolle van Jonnie Boer die een mooie 38ste plaats heeft gekregen.

Dit is de top tien. De rest van de lijst kun je bekijken op de website van Eater.

1. Osteria Francescana, Modena
2. El Celler de Can Roca, Girona
3. Eleven Madison Park, New York City
4. Central, Lima
5. Noma, Kopenhagen
6. Mirazur, Menton
7. Mugaritz, Errenteria
8. Narisawa, Tokie
9. Steirereck, Wenen
10. Asador Etxebarri, Axpe

Volg Mixed Grill op social media