Sony viert de 40ste verjaardag van de Walkman

Op 1 juli 1979 bracht Sony de allereerste versie van de Walkman uit. Een belangrijke mijlpaal in de muziekgeschiedenis, want plots was het heel eenvoudig om altijd en overal van muziek te genieten. Vanzelfsprekend staat Sony stil bij deze verjaardag.

De walkman is een uitvinding van Masaru Ibuka, één van de oprichters van Sony. Het was zijn idee om een cassettespeler te ontwikkelen die zorgde dat iedereen altijd muziek van goede kwaliteit bij zich kon hebben. Andere werknemers binnen Sony waren hierover sceptisch, omdat ze de Walkman te duur vonden. Ibuka bewees hun ongelijk met de uiteindelijke verkoop van 400 miljoen Walkmans wereldwijd.

Iedereen die de jaren ’80 en ’90 bewust heeft meegemaakt, heeft waarschijnlijk wel een Walkman in bezit gehad of op zijn minst gebruikt. Ikzelf had de gele Sports Walkman die ik altijd bij me had. Op weg naar school en tijdens mijn krantenwijk verslond alles waar ik mijn handen op kon leggen. Van geleende cassettes uit de bibliotheek tot opnamen van de legendarische Bond van Doorstarters en de minimixen van Ben Liebrand. Later ging ik mixtapes ruilen met vrienden en zo kwam ik in aanmerking met muziek die je zelden op de radio hoorde. Ik kan dus wel stellen dat de Walkman mij muzikaal gevormd heeft.

Discman

Nieuwe ontwikkelingen en technieken volgden zich in hoog tempo op, waardoor je eigenlijk altijd een nieuwe Walkman wilde (daarin zit een opvallende overeenkomst met de huidige smartphone). Denk aan auto-reverse, in-ear-koptelefoon en later de Discman en de Mini-Disc-speler. Er zijn zelfs nog steeds draagbare audiospelers te koop onder de naam Walkman. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat de Walkman een heel belangrijke rol heeft gespeeld in de populaire cultuur van de afgelopen 40 jaar.

Vandaar dat Sony een mooie expositie heeft ingericht. Deze is ingedeeld in twee delen. Allereerst is er ‘My story, my walkman’, waarin 40 beroemdheden vertellen wat voor rol de Walkman in hun leven heeft gespeeld. Daarnaast is er de ‘Walkman wall’, waar maar liefst 230 verschillende exemplaren van de Walkman te zien zijn. Helaas is de expo in Tokio, maar gelukkig is er een mooie video (bovenaan de pagina) en natuurlijk de herinneringen. Denk zelfs maar eens na over je eerste Walkman die je in je bezit had en welke muziek je daarop luisterde. Of gooi het onderwerp Walkman eens in de groep in een gesprek met vrienden. Waarschijnlijk levert dat mooie verhalen op.

De iconische Sports Walkman

Foto: Sony