Designhotspots in Frankrijk

de Franse vlag

Leven als God in Frankrijk? Ja, dat kan! Met onze top 8 van design hotspots in Frankrijk waan je jezelf alvast even in dit prachtige land vol met luxe design. Van designbad tot boterzachte handschoenen, van architectonisch hoogstandje tot luxe porselein – onderstaande design hotspots laten menig hart dat gevoelig is voor stijl en luxe sneller slaan.

kaart en kopje

Porselein
Diegenen die van Frans porselein houden, moeten zeker een bezoek brengen aan de fabriek van Bernardaud in Limoges. Bernardaud is een trendsetter en creatief genie, als het op porselein maken aankomt. De fabriek biedt een rondleiding aan, waarin je de verschillen etappes van productie kan zien. De tour duurt 1 uur en is enkel mogelijk in de zomer. Zeker de moeite waard ook als porselein niet echt je ding is.

Frans postkantoor

Macôn
Ben je niet echt te vinden voor dat witte, gladde breekbare wonder en verkies je meer ruwere structuren zoals hout, dan moet je zeker naar Macôn gaan in de Bourgogne. Hier vindt je het Houten Huis, gebouwd tussen 1490 en 1510, en daarmee dus het oudste huis in Mâcon. Zoals de naam al zegt, is het huis volledig uit hout opgebouwd en de gevel is versierd met talrijke, soms gewaagde, beelden. In het prachtige Macôn moet je zeker ook het postkantoor bezoeken, met zijn befaamde ‘Jugendstil’-stijl. Dit gebouw is voor het begin van de Eerste Wereldoorlog gebouwd en de architectuur werd aangepast aan de streek door de dadeltrossen te vervangen door druiventrossen.

Je moet er zeker ook de ‘Cadoles’ eens bezoeken: oude hutjes die volledig van steen zijn opgetrokken. Deze hutjes waren bedoeld als schuilplaats voor de wijnbouwer. De bekendste is het
‘Pavillon de la Solitude’ (Huis van de Eenzaamheid). Deze bevindt zich in het midden van de wijngaarden van het Kasteel Monceau in Prissé. De dichter Alphonse de Lamartine trok hier zich terug om te kunnen schrijven en mediteren.

met mondriaanprint

Handschoenen in Millau
Het in 1892 opgerichte bedrijf Causse is de laatste nog werkzame handschoenenmaker in Millau. De stad Millau heeft zich door de eeuwen heen op ambachtelijke wijze gespecialiseerd in het handschoenen maken. Het is dan ook de handschoenenhoofdstad van de wereld en Causse heeft haar naam hoog te houden en werkt alleen met de hand, met het allerbeste, mooiste en soepelste leer en, het allerbelangrijkste, de savoir-faire van zijn meester handschoenenmakers. Het atelier is al net zo mooi als wat er in gemaakt wordt. Dit atelier is ontworpen door architect Jean-Michel Wilmotte en bevindt zich in het centrum van Millau. Hier kan je precies zien hoe de handschoenen worden gemaakt en de grote collectie van het merk is in de boetiek te koop.

seeko'o

Het Seeko’o Hotel
Het viersterren Seeko’o hotel is gevestigd aan de kades van Bordeaux. De strakke lijnen en het smetteloze wit van het gebouw doen je meteen denken aan een ijsberg (Seeko betekent dan ook ijsberg in het Inuït). Deze koude toon is enkel aan de buitenkant, want aan de binnenkant van dit exclusieve hotel vindt je een warm en elegant decor. Elke suite behoudt een unieke sfeer, doordat alle vormen zich aanpassen aan de hoeken en rondingen van het gebouw. Het hotel heeft een heerlijke hammam en sauna voor gasten, met een geweldig uitzicht over de Garonne. Het perfecte hotel dus om te genieten.

multitouch

Abdij van Fontevraud
Nieuwste technologie en abdij zou je niet meteen samen associëren, maar in de Abdij van Fontevraud in de Loire-streek, is dit toch het geval. De multi-touch tafel (denk gigantische iPad) hier laat je plaatsen ontdekken op een interactieve en intuïtieve manier. Deze tafel werd ontwikkeld in het kader van het project Design’in. Door middel van deze tafel komen mensen op een totaal andere manier in contact met design en architectuur.

van Nantes

Nantes
De plek die je moet zien in 2012 is Nantes, hier vindt dan namelijk Le Voyage à Nantes plaats. Ontdek alle mooie bezienswaardigheden (de olifantmachine, de ringen, de passage Pommeraye, …) die de stad te bieden heeft. Vervul je nieuwsgierigheid naar kunst en cultuur. Voor meer informatie, neem contact op met de VVV in Nantes: Benjamin.bellet@nantescultureetpatrimoine.fr

in Le Havre

Een designbad in Le Havre
In Le Havre is iets nieuws: Les Bains des Docks. Het is het meest spectaculaire designbad dat je ooit gezien hebt. In het zwembad kun je sporten, zwemmen of gewoon heerlijk ontspannen, alleen, met vrienden of met de hele familie. De opvallende architectuur is van de hand van Jean Nouvel, een bekende naam in de architectenwereld (hij won de prestigieuze Pritzker prijs) en is geïnspireerd door de Romeinse thermae. De openingen in de gevel maken dat buiten en binnen in elkaar overlopen en de verlichting maakt dat het lijkt alsof je niet in water maar in kleur zwemt…

Lekker uitrusten
Nadat je al deze prachtige plekjes hebt bezocht is het tijd om wat te rusten en waar beter dan in het eerder genoemde Seeko’o Hotel of in één van de volgende hotels.
Wanneer je liever in Nantes blijft, dan is het hotel La Pérouse zeker iets voor jou. Dit driesterrenhotel is gebouwd door de architecten Bartos + Bartos, die heel Nantes hebben veranderd met hun vele gebouwen. Het hotel is een perfecte mix van klassiek en modern in een stedelijke omgeving.

Blois

In het hart van Toulouse, laat het Citiz Hotel je in alle rust kennis maken met de roze stad. Het hotel heeft 56 elegante en trendy kamers met een vriendelijke design ambiance. De kamers zijn voorzien van alle faciliteiten die je je kunt wensen zoals een flatscreen TV, gratis WIFI & Adsl, een minibar noem maar op.

in Toulouse

Zeker genoeg te zien en bezoeken dus. Pak je koffer maar vast in en voor je het weet zit je in het zonnige Frankrijk. Of je nu voor cultuur of voor ontspanning gaat, er is voor ieders wat wils in Frankrijk. Benieuwd wat voor soort Frankrijk type jij bent? Klik dan hier en doe de test. Bon voyage!