Recensie: Colin Meloy – Wildwoud

wildwoud

Colin Meloy is bij de meeste mensen bekend als zanger van de band The Decemberists. Maar naast muzikant is hij tegenwoordig ook schrijver. De avonturenroman Wildwoud is zijn eerste boek.

Wat als eerste opvalt bij het bekijken van het boek zijn de prachtige illustraties op de kaft. Die zijn gemaakt door Carson Ellis, de vrouw van Meloy. Niet alleen op de omslag zijn haar tekeningen te bewonderen, ook in het boek zijn ze terug te vinden.

Wildwoud is het verhaal over de de 12-jarige Prue McKeel wiens broertje op de dag door een groep kraaien wordt ontvoerd. Omdat ze deze onwaarschijnlijke gebeurtenis niet met haar ouders durft te delen, besluit ze alleen op zoke te gaan naar haar broertje Mac. De kraaien zijn gevlogen naar een onherbergzaam bos net buiten Prue’s woonplaats Portland. Dit bos staat bekend als de Onbegaanbare Wildernis waar niemand in door weet te dringen en wie dat wel lukt keert nooit meer terug.

Zoektocht

Met in haar kielzog haar klasgenoot Curtis, die haar stiekem was gevolgd, weet Prue wel door te dringen in het bos (later blijkt waarom het haar wel lukt). Al snel lopen de twee bijzondere bewoners van het woud tegen het lijf en begint een groots avontuur. In hun zoektocht naar Mac raken Prue en Curtis betrokken bij een intense strijd tussen de bewoners van het woud.

In eerste instantie lijkt dit verhaal op een spannend avontuur voor leeftijdsgenoten van Prue en Curtis, maar net als bij andere boeken voor die leeftijdsklasse als Harry Potter en de Hongerspelen is er voor de oudere lezer ook genoeg te genieten. Ik denk zelfs dat dit boek nog wel beter voor een breed publiek geschikt is omdat Meloy heel knap allerlei elementen uit klassieke verhalen weet te halen. Wie de muziek van The Decemberists kent weet dat de teksten vaak over soortgelijke onderwerpen gaat. Zo heeft hij op het album The Crane’s Wife veel oude volksverhalen vertaald naar liedjes en is het album The Hazards of Love zelfs een rockopera over de jonge vrouw Margaret die vreemde personages en wezens ontmoet in een afgelegen woud. Je ziet dus dat Wildwoud daar goed bij aansluit.

Revolutie en een vleugje magie

De ene lezer zal het boek dus lezen als een avontuur waarin Prue en Curtis op zoek gaan naar Mac, terwijl een andere lezer zal genieten van de diepere laag van Wildwoud dat thema’s aansnijdt als politiek, revolutie, natuurkracht en een vleugje magie. De wereld in Wildwoud zou je dan kun beschouwen als een spiegel van onze maatschappij, maar dan wel een waar twee kinderen (met hun onschuld en eerlijkheid) het verschil kunnen maken.

In Amerika is het boek zo’n succes dat er inmiddels een vervolg op dit boek verschenen. Nederland zal waarschijnlijk snel volgen. Dit prachtige boek verdient dat in ieder geval wel.