De 30 beste plaatjes van het 2de kwartaal van 2012

met een vlag op zijn hoofd
A$ap Rocky

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er weer veel leuke plaatjes uitgekomen. Zoals elk kwartaal is het weer een hels karweitje om van alle leuke liedjes dertig uit te kiezen. Het is weer gelukt en wederom is de lijst in alfabetische volgorde samengesteld. Here we go!

A$AP Rocky – Goldie

Rakim Mayers is pas 23 jaar oud, maar hij heeft al veel harten veroverd in de hiphopwereld. De video van dit nummer is door de rapper zelf geregisseerd en is opgenomen in Parijs. “Goldie” is een heerlijk nummer met de typische onderdelen die een A$AP Rocky-nummer zo uniek maken: chopped & screwed stamsamples die zo uit Houston lijken te komen en de messcherpe flow. En nu wachten totdat het eerste studioalbum LongLiveA$AP uitkomt, waarschijnlijk in september dit jaar.

Ab-Soul – Bohemian Groove

“One time for the women, two times for the ladies, three times for the ….” Vul de rest maar in. Naast het catchy refrein is ook de beat van dit nummer erg relaxed. Een van de vele juweeltjes op een album waar veel te weinig aandacht voor is geweest. Ab-Soul is het minst bekende lid van het hiphopcollectief Black Hippy uit South Central, Los Angeles. Control System is een album dat minstens even goed is als de albums die de overige drie leden van Black Hippy (Schoolboy Q, Kendrick Lamar en Jay Rock) hebben uitgebracht. Ab-Soul is op zondag 22 juli live te bewonderen op het Appelsap Festival. Een aanrader wat mij betreft.

Alt-J – Breezeblocks

De volgende band die in staat wordt geacht om wonderen te verrichten. Ieder jaar worden door de Engelse muziekpers bandjes aangewezen die weleens de ‘next big thing’ kunnen worden. Een heleboel bands zijn al gesneuveld onder de immense druk, maar wie weet lukt het Alt-J wel. De vooruitzichten zijn voorlopig uitstekend te noemen. Vernieuwend zijn de heren uit Cambridge wel. Hun muziek bestaat uit meerdere lagen; folk, rockende bassen en zelfs wat hiphopbeats komen erin voor. Intelligente muziek voor iedereen die het maar wilt horen. Luister gauw naar “Breezeblocks” en geniet.

Azealia Banks – Jumanji

En daar is zij weer. Azealia Banks lijkt alleen maar knallers van singletjes te maken. “Jumanji” maakt onderdeel uit van de mixtape Fantasea die later deze maand uit moet gaan komen. Steeldrums en stuiterende beats, en dat allemaal geproduceerd door Hudson Mohawke & Nick Hook. Wanneer komt zij een keer optreden in Amsterdam?

Blood Diamonds feat. Grimes – Phone Sex

Blood Diamonds is een artiest uit Los Angeles die bekend staat om zijn ietwat dromerige, zonnige producties. “Phone Sex” is een nummer dat niet snel uit je hoofd zal verdwijnen. Popmuziek (of eurohouse) op z’n allerbest. Vooral de vocalen van Grimes die doen het ‘m. Als een Mariah Carey die wat LSD opheeft neemt ze je mee naar haar droomwereld. Dat zij niet altijd even goed te verstaan is deert niemand wat. Deze track staat als een huis en heeft veel hitpotentie. Officieel komt de EP pas midden juli uit, maar deze track zingt al vanaf mei rond op het wereld wijde web en vandaar dat het nummer een plekje heeft verdiend in deze lijst.

Chief Keef feat. Kanye West, Big Sean, Jadakiss & Pusha T. – I Don’t Like (remix)

Een gratis te downloaden track en wat voor een. Pusha T. opent het bal (in-druk-wekkend) en de rest volgt elkaar in hoog tempo op. Chief Keef is een relatief onbekende rapper uit Chicago en door deze remix zal zijn naam een stuk bekender gaan worden. Zijn stadgenoot Kanye West is naast rapper ook labelbaas bij GOOD Music en naast Pusha T. geeft ook labelgenoot Big Sean acte de presente op dit plaatje.

Death Grips – The Cage

Het album The Money Store van deze rapgroep voelt als een rit in een achtbaan waarbij er steeds iemand met een hamer op jouw hoofd staat te beuken. Als er een band aan het begrip ‘industrial hiphop’ voldoet zijn het deze heren uit Sacramento wel. En van alle tracks op het album voldoet “The Cage” mijns inziens het meest aan de eerstgenoemde beschrijving. Een beetje vreemd, maar wel lekker. Wow.

Fang Island – Asunder

Een feestelijk rocknummer van het trio uit Brooklyn. “Asunder” is een voorproefje van hun nieuwe album Major die aan het eind van deze maand zal uitkomen. Zo op het eerste gehoor zal het album de typische Fang Island kenmerken gaan dragen. Een ietwat dromerig, maar stevig geluid.

Four Tet – Jupiters

Deze track begint als soundtrack van een filmpje dat alle planeten van ons zonnestelsel laat zien. Zo’n filmpje die wij allemaal in onze schooltijd weleens hebben gezien. Na twee minuten barst “Jupiters” eindelijk uit zijn voegen en kunnen de voeten van de vloer. Kieran Hebden heeft weer een meesterwerkje afgeleverd. “Ocoras”, het andere nummer dat op de EP staat is ook zeer de moeite waard. Four Tet kan alles op elektronisch gebied.

Frank Ocean – Pyramids

Meneer Ocean is pas 24 jaar oud, maar lijkt nu al de standaard neer te zetten voor R&B in de rest van dit decennium. Met dit nummer mag hij zich definitief een superster noemen, wat mij betreft. “Pyramids” is voorlopig het magnum opus van Ocean’s carrière. Een meesterwerk van een kleine 10 minuten, een moderne “Purple Rain”. Van uptempo naar een ballad, alles zit in dit nummer. Luister en beleef het. En als je aan het eind van de zomer nog wat geld over hebt kun je Frank Ocean live bewonderen. Op 6 september staat hij in het voorprogramma van Coldplay in Den Haag.

Haim – Forever

Dé verassing van het afgelopen kwartaal als je het mij vraagt. De drie (ietwat bleke) zusjes uit de omgeving van Los Angeles hebben met “Forever” een nummer dat niet snel uit je hoofd zal verdwijnen. Een zomers feelgood nummer met behoorlijk van soul en een lekkere baslijn. Ik ben benieuwd wat Haim verder nog in petto heeft voor ons.

Hot Chip – Night and Day

Hun nieuwe album In Our Heads is een van de meest dansbare albums die dit jaar is verschenen en “Night and Day” is toch wel de dansvloerkraker ervan, Hot Chip-style. Lekkere discotunes begeleiden die ietwat sarcastische teksten waar de band om bekend is. De videoclip die bij deze track hoort is heel leuk, met onder andere Reggie Watts die erin voorkomt.

Jack White – Sixteen Saltines

Het stevigste nummer van zijn geweldige solo debuutalbum Blunderbuss. Wellicht spelen er frustraties mee die te maken hebben met de scheiding die hij vorig jaar heeft meegemaakt. De beste man is al ruim een decennium een fenomenaal muzikant te noemen en hij zal voorlopig wel aan de top blijven met dit soort juweeltjes.

Jai Paul – Jasmine

Minimale, kale beats, een soulvolle stem en een gitaar. Meer heb je blijkbaar niet nodig om een sfeervolle, mysterieuze track als deze te maken. Wat mij betreft een ideaal nummer om een goed feestje mee af te sluiten. Nadat zijn eerste hit “BTSTU” door onder andere Beyoncé en Drake is gesampled, zal het een kwestie van tijd zijn voordat “Jasmine” door anderen gesampled gaat worden.

Jessie Ware – 110%

De afgelopen maanden ben je niet op een dansvloer geweest als je Jessie Ware niet kent. De remix van haar hit “Running” (door het producersduo Disclosure) heeft menig feestje in vuur en vlam gezet. “110%” mag dan niet zo’n floorfiller zijn, lekker is ie wel. Een zomerse productie van Julio Bashmore die ook betrokken zal zijn bij de productie van haar debuutalbum Devotion die in augustus 2012 zal uitkomen. Een meid om in de gaten te houden, die Jessie.

Julio Bashmore – Au Seve

Dit nummer is de eerste release op Broadwalk Records, het eigen platenlabel van Julio Bashmore. En weer gaan de clubs los op dit “Au Seve”, al heeft deze track een andere soort energie dan zijn grootste hit “Battle For Middle You”. Zoveel maakt het niet uit, bewegen zal je toch wel.

Justin Martin – Ruff Stuff

Deze Amerikaanse DJ en producer heeft met zijn album Ghettos & Gardens vele liefhebbers van bass doen glimlachen. Er zitten genoeg lekkere baslijnen en springerige producties in het album voor een flinke workout op de dansvloer. Check de baslijn van “Ruff Stuff” maar.

Kanye West feat. Big Sean, 2 Chainz & Pusha T. – Mercy

Het jaar 2012 zal een Cruel Summer gaan krijgen als je het de heren van GOOD Music vraagt. Zo zal het album gaan heten waarop de artiesten van het label van Kanye West hun kunsten op gaan vertonen. “Mercy” is de eerste single ervan en wat een beuker is dit nummer ook. Gemene bassen en scherpe raps van vooral Big Sean (eindelijk) zijn de hoofdingrediënten van deze banger. De raps van Kanye in het midden van het nummer doen denken aan een soundtrack voor de film Scarface.

Kendrick Lamar feat. Dr. Dre – The Recipe

Los Angeles, de stad van vrouwen, wiet en lekker weer. Althans, dat vinden Kendrick Lamar en Dr. Dre op deze track. Lekker weer is het zeker in LA, maar ik ben het niet helemaal eens over het vrouwen- en wiet verhaal. Dat maakt niet zoveel uit, want “The Recipe” heeft de relaxte flow en de veelvuldige bewieroking van het groene plantje dat zoveel rappers energie geeft om te rappen. Gelukkig zijn de jointjes hier iets gemakkelijker te verkrijgen dan in Californië.

Killer Mike feat. Bun B, Trouble & T.I. – Big Beast

Killer Mike klinkt hongeriger dan ooit op zijn zesde album R.A.P. Music. De rapper uit Atlanta die op het label van T.I. (Grand Hustle) staat getekend werkt op productioneel gebied voor het eerst samen met El-P, de producer en rapper uit Brooklyn. De samenwerking is in veel opzichten geslaagd. Een album vol messcherpe teksten, kritiek op de huidige generatie Amerikaanse politici en veel zware beats. De video voor “Big Beast” is een geweldige zombiefilm van 9 minuten geworden.

Lone – Crystal Caverns 1991

Het jaartal in de titel staat er niet voor niets. Bij het horen van deze track waan je jezelf bij een raveparty die twee decennia terug aan de orde van de dag waren. De muzikant uit Nottingham heeft die tijden niet feestend meegemaakt, want zelf is hij slechts 28 jaar oud. Zijn album Galaxy Garden is zeer de moeite waard en staat vol sfeervolle, soms hyperactieve beats.

Meek Mill faet. Drake & Jeremih – Amen

Meek Mill is een rapper die met rasse schreden het supersterrendom zal gaan naderen. Zijn raps zijn scherp, intens en als hij het woord neemt kan je niet anders dan aandachtig luisteren. Een rapper met heel veel honger dus. “Amen” ademt gospel uit, maar wel teksten die het daglicht niet kunnen weerstaan. Dit nummer staat op de mixtape Dreamchasers 2 en zijn debuutalbum Dreams and Nightmares zal in het najaar gaan verschijnen.

Nas – Daughters

Het blijft leuk, een rapper die zijn gevoelige kant laat horen in zijn muziek. “Daughters” gaat over de foute keuzes die Nas heeft gemaakt tijdens de opvoeding van zijn dochter Destiny. Het album Life is Good, waar deze track op staan komt zeer binnenkort uit en ik kijk er al reikhalzend naar uit.

Purity Ring – Obedear

Een van de hipste bands op dit moment, dit duo uit Montéal. Een hipster die Purity Ring niet kent, is geen hipster meer te noemen. Alle gekheid op een stokje, de muziek is heel goed te pruimen. Atmosferisch en dromerig, de perfecte muziek voor een intieme setting. Hun debuutalbum Shrines komt later deze maand uit.

Shlohmo – The Way U Do

Melancholie te over in dit nummer van de artiest die de naam Henry Laufer in zijn paspoort heeft staan. Heerlijke luistermuziek die je in de ziel weet te raken, dat is de soort muziek waar Shlohmo om bekend staat. Een perfect nummer om tijdens een regenachtige zomeravond naar te luisteren. Je voelt het ook als je de video bekijkt die hierbij hoort.

Spiritualized – Hey Jane

De hoes van hun laatste album Sweet Heart Sweet Light mag dan wel een van de lelijkste aller tijden genoemd worden, de muziek is dat allerminst. “Hey Jane” is psychedelica op z’n best. Bijna negen minuten lang zal je in een trance verkeren bij het luisteren naar dit plaatje. Een pareltje.

Ty Segall Band – I Bought My Eyes

Ty Segall is lid van verschillende bands en speelt zowel gitaar als drums en maakt ontzettend veel muziek. Eind juni is Slaughterhouse verschenen, het debuutalbum van de Ty Segall Band. De muziek op het album is rauwe garagerock, maar je blijft er naar luisteren. En het ‘refrein’ van “I Bought My Eyes is verassend catchy. Deze multifunctionele muzikant kan je in september bewonderen als hij in het Haarlemse Patronaat een concert zal geven.

Usher – Twisted

Het laatste album van Usher bevat enkele nummers die eerder op een compilatie horen van nummers die op een feest als Sensation worden gedraaid (“Euphoria” bijvoorbeeld). Op andere nummers vindt wel een geslaagde fusie tussen elektronica en R&B plaats, “Climax” is een moderne elektronische ballad. Maar het absolute hoogtepunt van Looking 4 Myself is toch “Twisted”, een extreem funky en dansbaar nummer uit de productionele koker van Pharrell Williams. Usher laat anno 2012 nog steeds blijken dat hij in de top van de Eredivisie der R&B zangers behoort, maar persoonlijk hoor ik liever meer liedjes als deze.

Yeasayer – Henrietta

Na hun hitalbum Odd Blood hebben wij al een tijdje niks meer gehoord van deze band uit Brooklyn. Het dit nummer zijn zij weer terug aan het front. In augustus moet hun derde album Fragrant World uit gaan komen. “Henrietta” begint als een relaxed nummer met flarden accordeon en een sfeer die wat van surfen heeft. Naarmate het liedje vordert komt er steeds meer mystiek en klink het alsof je voor de poorten van de hemel staat. Het nummer is vernoemd naar Henrietta Lacks, een vrouw die na haar dood aan de basis stond van de zogenaamde HeLa-cel en de wetenschap heeft veranderd. Check Wiki maar. Yeasayer levert weer een indrukwekkend nummer af.

Yellow Claw feat. Sjaak & Mr. Polska – Krokobil

Of je dit nummer haat of niet, je kunt er bijna niet omheen. Het stelt tekstueel heel weinig voor, maar wat een feestvreugde hebben de mannen van Yellow Claw weten te creëren. Elk feestje zal ontploffen bij het horen van deze tune. Daarbij zorgt de bijna Amerikaans ogende videoclip (die in Curaçao is opgenomen) voor de juiste visuele vibe. Moombahton heeft wat mij betreft een beperkte houdbaarheidsdatum, maar dit nummer is voor Nederlandse begrippen legendarisch.

Mo Banadji